Ovo je pet društvenih igara koje možete igrati i na plaži

Foto: Shutterstock

ZA MONOPOLY je potrebno mnogo prostora i rekvizita, a šah mogu igrati samo dvije osobe. Izdvojili smo zabavne društvene igre koje se mogu igrati na plaži. Za većinu ne treba ništa osim papira, olovke i malo mašte.

Na spomen društvenih igara većini prvo na pamet padnu Čovječe, ne ljuti se, Monopoly ili UNO. Neke od najpoznatijih još su Jenga, Scrabble i Pogodi tko. Pojavom novih društvenih medija popularnost je stekla igra za odrasle Cards Against Humanity u kojoj je cilj dati što zabavniji odgovor na postavljeno pitanje. 

Najviše se vole igrati najmlađi, ali i druge generacije pronalaze zadovoljstvo u društvenim igrama, a podjednako se igra u obitelji i među prijateljima.

Foto: Shutterstock

Od veljače do ožujka 2020. godine zabilježen je rast pretraživanja pojma "Monopoly" na tražilici Google od 123.2 posto. Međutim, kad je u pitanju opća popularnost, prvo mjesto drži šah. Godišnje se samo u Sjedinjenim Američkim Državama proda više od tri milijuna primjeraka te igre. Dodatnu popularnost stekao je nakon prikazivanja Netflixove serije Damin gambit 2020. godine.

Pet društvenih igara koje možete igrati na plaži

Tko sam ja? igra je pogađanja identiteta u kojoj igrači koriste pitanja na koja se može odgovoriti s "da" ili "ne" kako biste otkrili identitet zadane osobe. Pitanja se temelje na osobinama osobe koju će svatko moći prepoznati. Dobro funkcionira s bilo kojim brojem igrača, a što je grupa veća, igra je zabavnija.

Pravila: odredite tko će prvi zamisliti osobu. Ako imate dovoljno papira, svaki igrač može dobiti osobu čije ćete ime zalijepiti na njegovo čelo, a da ga ne vidi. Igrači potom postavljaju pitanja u krug, jedan po jedan. Ako nemate papir, zamislite osobu i neka igrači naizmjence postavljaju pitanja. Igra može i ne mora imati pobjednika, o tome odlučite sami.

Foto: Shutterstock

Grad, država, selo ili Država, grad, rijeka, možda Država, grad, selo… Kako god ju zvali, sigurno je poznata. Cilj igre je dosjetiti se i zapisati riječi u odabranim kategorijama. Broj igrača nije važan, a trebat će vam papir i olovka za svakoga. Bit će zanimljivo vidjeti kako svaki igrač razmišlja. 

Pravila: odaberite jedno slovo, a rubrike, osim grada, države, sela i rijeke, mogu biti životinje, biljke, automobil, zanimanje… Krug završava kad prvi igrač popuni svoja polja i vikne "stop". Riječi koje unose igrači boduju se tako da za praznu ćeliju igrač dobije 0, za riječ koju ima i drugi igrač svaki dobiva po 5, za riječ koju nitko nema 10, a za riječ koja je popunjena, a nitko drugi nije popunio 15 bodova.

Vrući krumpir selfie kombinira poznatu igru koja trenira reflekse i izuzetno je zabavna i mobitel. Može ju igrati bilo koji broj igrača.

Pravila: otvorite fotoaparat na mobitelu i prebacite na prednju kameru. Uključite odbrojavanje fotografiranja na 10 sekundi i predajte mobitel osobi do sebe. Neka mobitel kruži sve dok ne zabilježi lice ili dio jednog igrača. Osim što ćete se zabaviti, imat ćete i pun album zanimljivih i spontanih fotografija koje ćete moći sačuvati za uspomenu.

Foto: Shutterstock

Cilj Care, care, gospodare, koliko je sati?, igre u kojoj jedan igrač stoji nasuprot grupe je doći do cara. Osim što je vrlo zanimljiva, može zaokupiti pažnju igrača na duže vrijeme jer se neće kretati samo u jednom smjeru.

Pravila: jedan igrač je car i on stoji ispred grupe kojoj je okrenut leđima. Svaki igrač je na istoj udaljenosti od cara. Za početak možete povući crtu u pijesku. Svatko pojedinačno pita: "Care, care, gospodare, koliko je sati?", a car odgovara brojem koraka koje igrač može napraviti prema njemu, unatrag ili unaprijed. Koraci mogu biti konjski, mačji, mišji ili mravlji. Na primjer. 2 konjska, 3 mišja i 1 mačji unaprijed te 1 mravlji unazad. Car određuje broj i vrstu koraka kako želi, može ih vratiti na početnu poziciju odgovorom "pao sat u bunar"... Igrači smiju mijenjati glas kako car ne bi shvatio tko mu se najviše približio.

Donosimo i igru idealnu za grupe prijatelja ili obitelj, a sve što vam treba je kutija Quattro sladoleda i žlice za igrače. 

Pravila Sladoledne priče: sjednite u krug, blizu jedni drugima. Stavite otvorenu kutiju sladoleda u sredinu. Počnite igru tako što će jedna osoba započeti priču. To može biti fikcionalna priča, stvarno iskustvo ili bilo koja druga tema koju odaberete. Kada osoba završi svoj dio priče (jednu ili dvije rečenice), mora iz kutije uzeti zalogaj sladoleda prije nego što priču preda sljedećem igraču. Nakon toga, osoba s lijeve strane nastavlja priču dodavanjem svog obrata ili razvoja priče. Igra se nastavlja određeno vrijeme ili dok priča ne dođe kraju. 

Igra omogućuje igračima da aktivno sudjeluju u pripovijedanju i uživaju u sladoledu, stvarajući ugodnu i opuštajuću atmosferu za svakog člana. 

Zašto je dobro ponekad zaigrati društvenu igru?

Foto: Promo/Ledo

Najslađi dio igranja druženje je s najmilijima, a još je slađe kad se za pobjedu treba malo potruditi. Baš kao društvene igre, i Quattro okuplja generacije i pomaže im u stvaranju nezaboravnih uspomena. Za one koji žele znati više i uploviti u pravi sladoledni vremeplov, Index je u suradnji s Ledom kreirao Slatke priče, projekt koji okuplja najveće sladoledkusce.

Ljubitelji raznih okusa ponekad igraju jedni protiv drugih, ali se na kraju uvijek nađu i dobro slože. Pobjednik igre umjesto pehara ponosno će podići žlicu za sladoled u zrak i prvi zagrabiti u kutiju Quattro sladoleda da pokupi omiljeni preljev ili posip. 

Vrijeme provedeno u zajedničkom igranju razvija otvoreniju obiteljsku komunikaciju i osjećaj zajedništva. Osim toga, igranje pomaže djeci u razvoju vještina poput matematičkog zaključivanja i čitanja, navodi doktorica Kelseanna Hollis-Hansen.

Prednosti ne ostaju samo na tome. Igranje se povezuje s društvenim, mentalnim i emocionalnim dobrobitima jer kroz interakciju zahtijeva da sudionici surađuju, uče poštivati pravila i ustraju u naumu unatoč neuspjesima. To su vještine koje se visoko cijene. Kao takvo, igranje društvenih igara povezano je s razvojem socijalizacije, samopoštovanjem i većom motivacijom za postizanje ciljeva, smanjuje stres i vrijeme provedeno pred ekranom, potiče stvaranje zajedničkih uspomena te jača samopouzdanje svih generacija.

Sadržaj donose Index i Ledo u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više