Ljubavnica francuskog kralja Karla VII. otrovana živom

Ljubavnica i velika inspiracija francuskog kralja Karla VII. koji je vladao u 15. stoljeću, poznata dvorska dama Agnes Sorel umrla je od trovanja živom, ustanovili su znanstvenici nakon ekshumacije njezinih kostiju u subotu u francuskom Lochesu gdje je živjela u dvorcu koji joj je poklonio kralj.

"Nismo pronašli nimalo arsena, no, pronađene su znatne količine žive. Bez sumnje radi se o trovanju živom", rekao je profesor Philippe Charlier, paleopatolog. Posmrtni ostaci Agnes Sorel ekshumirani su u rujnu prošle godine kako bi se ustanovili točni razlozi njezine smrti.

"Analize ne pokazuju je li trovanje obavljeno namjerno ili nije. Naime, u ono vrijeme živa se upotrebljavala kao sredstvo za uništavanje glista i da bi se olakšalo i smanjilo trudničke bolove. No, u ovom se slučaju radilo o iznimno velikoj dozi žive", rekao je profesor a prenijela agencija France presse.

Agnes Sorel rođena je između 1422. i 1426., a umrla je između 24 i 28 godine života. Nakon što je četvrti put 1449. zatrudnjela s Karlom VII., odlučila je otputovati iz Lochea kako bi mu se pridružila i pružila mu moralnu potporu u borbama s Englezima kod Jumiegesa u Normandiji. Nakon dugotrajnog i napornog putovanja "neokrunjena kraljica" o kojoj je pisao čak i slavni Chateaubriand, prema službenim je zapisima umrla jer je dehidrirala od posljedica jake crijevne infekcije. Nedavno otkriće francuskih znanstvenika te podatke opovrgava.

Sorel je s Karlom VII. imala tri kćerke: Marie de Valois, Charlotte i Jeanne de France. Njezini suvremenici opisuju je kao iznimno lijepu i inteligentnu ženu koja je imala velik utjecaj na Karla VII., zbog čega je imala velik broj moćnih neprijatelja na francuskome dvoru. Karlov zakoniti sin, budući kralj Louis XI. zbog Agnes Sorel bio je vrlo revoltiran na svojeg oca. Nagađalo se da ju je on otrovao kako bi je udaljio od svog oca.

Danas potomci Agnes Sorel žive u 23 europske kraljevske obitelji.

(Hina) xmh yrt

Pročitajte više