Ljupka Gojić: Nevjerojatno je koliko je Miku i mene daljina zbližila

LJUPKA GOJIĆ jedna je od naših najuspješnijih manekenki, a danas se sve više ističe i kao dizajnerica. Otkako je pokrenula modni brand Jolie Petite, Ljupka ne prestaje s radom i prikupljanjem simpatija modnog svijeta. Za Index je otkrila kako je sve krenulo, ali i kako usklađuje poslovne i privatne obaveze. "Jako je zanimljiva cijela priča oko nastajanja Jolie Petite branda jer u samom početku nismo bili svjesni koliko poklonika će nam zbilja dati potporu za ono što radimo. Moja mama je "Jolie Petite curice" izrađivala iz hobija i negdje prije poroda osobno sam se dosta uključila u cijeli projekt. Po prirodi sam izuzetno hiperaktivna i jednostavno sam okupila obitelj i bliske prijatelje oko "Jolie Petita". Nismo razvijali nikakve poslovne strategije niti smo pomišljali da će u kratkom vremenu ovaj brand postati omiljen, ne samo u Hrvatskoj, već svugdje u svijetu. To je ono što me izuzetno veseli: kad nam naši dragi kupci šalju fotografije sebe ili svojih najbližih iz Tokia, New Yorka, Sydneya, Hong Konga, Toronta, Pariza. Najviše me osobno inspirira taj segment jer zato osjećam obavezu da iz sezone u sezonu budemo što bolji i originalniji", izjavila je lijepa Ljupka koja je ovih dana lansirala kolekciju za sezonu proljeće-ljeto 2011.

"Ono što mi je najviše u sjećanju su svakako lokacije na koji sam snimala, vjerojatno se radi o najdražim uspomenama. Od afričkih sela do brazilske džungle pa sve do snijega na Aljasci"

Manekenka uza sve još uvijek bira poslove u manekenskom svijetu, a Hrvatsku smatra zemljom prepunom modnih talenata koji bi trebali dobiti više pažnje u domaćim medijima. "Svakako treba istaknuti Kristinu Šalinović i Helenu Šopar jer su njihove radne pobjede vrijedne divljenja i poštovanja", otkrila nam je Ljupka. Uspomena što se posla tiče ima i previše. "Kada ste u ovom poslu više od desetljeća onda vam se često dosta sjećanja pobrka u glavi jer se ni sami ne možete snaći kada u tjedan dana doslovno prođete tri kontinenta i iz proljetnih revija uskočite na zimska snimanja. Ono što mi je najviše u sjećanju su svakako lokacije na koji sam snimala, vjerojatno se radi o najdražim uspomenama. Od afričkih sela do brazilske džungle pa sve do snijega na Aljasci. Ne postoje situacije koje želim zaboraviti jer duboko vjerujem da učimo iz svega što nam se dogodi u životu, bilo dobro ili loše", ispričala nam je dizajnerica.

"Moda je po pitanju mršavica vrlo okrutna: ili igraš po tim pravilima ili te uopće nema u igri"

"Nažalost, taj trend nikada neće prestati koliko god se svi zajedno trudili. Modna industrija po pitanju revija od ranih devedesetih uporno inzistira na mršavim modelima i to je nešto što je samo po sebi, unutar modnog svijeta, postalo „normalno“. Znam da je svakom outsajderu takva ideja potpuno van pameti, ali kada imate moćne kreativne direktore u kućama i casting managere, ne možete se niti pobuniti, kamoli osnovati kakav „manekenski sindikat“. Moda je po tom pitanju vrlo okrutna: ili igraš po tim pravilima ili te uopće nema u igri", kaže nam Gojić vezano uz trend ekstremnih mršavica u modnom svijetu.

"Andrej je svakako zanimljiva pojava koja ne predstavlja nikakvu revoluciju"

Za razliku od mnogih, Ljupka ne smatra da je pojava Andreja Pejića spektakularna u svijetu mode. "Andrej je svakako zanimljiva pojava koja ne predstavlja nikakvu revoluciju. Sjetimo se da je cijeli val androgenih modela pokrenula Kate Moss i to već 1993. Dizajneri od tada do danas svako nekoliko sezona reinterpretiraju ono što smo već vidjeli. Andrej je intrigantna pojava, ne nužno trend".

"Možemo pričati o modi koliko god želite, ali suprug i dijete su moj najveći ponos i pobjeda"

Iako je uspješna poslovna žena, Ljupka svog supruga i svoju kćerkicu smatra svojim najvećim pobjedama. "Svaka veza je dvostrani odnos koji ima uspona i padova te u koji se mora konstantno ulagati. U mojoj glavi nikada nije postojala situacija da sam pomislila „sada sam sretna i zaljubljena pa mogu biti mirna“. Dapače, Mika i ja smo se kao klinci morali boriti svatko sa svojim poslom i uz sve to ostati snažni zajedno. Nevjerojatno je koliko nas je daljina često zbližila i kako smo nakon toliko godina uspjeli ostati tvrdoglavi i uporni u svojim karijerama. Možemo pričati o modi koliko god želite, ali suprug i dijete su moj najveći ponos i pobjeda".

"Jana Sienna je vrlo živahna i znatiželjna"

Kao majka, kaže, uči svakog dana. "Jana Sienna je vrlo živahno i znatiželjno dijete, stoga joj treba pokloniti maksimalnu pažnju. Radi se o najtežem poslu na svijetu i sa ove pozicije se treba još više diviti ženama koje imaju po dvoje, troje ili četvero djece. Važno mi je da ju pravilno usmjerimo i podržavamo u njezinim izborima", otkrila nam je Ljupka.

Pročitajte više