Los Angeles tuži tvorce igre "Grand Theft Auto: San Andreas"

ROCARD DELGADILLO, glavni gradski odvjetnik Los Angelesa, podnio je tužbu protiv Take Two Interactive, softverske tvrtke poznate po proizvodnji video-igara od kojih je najpopularnija kontroverzna simulacija vožnje "Grand Theft Auto".

"Grand Theft Auto", čiji se prvi nastavak pojavio godine 1997. godine, je izazvao kontroverze zbog toga što igrača stavlja u ulogu kriminalca koji do svog cilja dolazi nasiljem i drugim oblicima asocijalnog ponašanja. Tvorci igre su kasnije priznali da su igru namjerno učinili što kontroverznijom ne bi li tako skrenuli pažnju na sebe.

Taj plan je uspio, te je "GTA" dobila nekoliko nastavaka i cijeli niz ekspanzija. Jedan od detalja u "GTA: San Andreas"bila je tzv. opcija "Hot Coffee" koja je igraču omogućavala eksplicitnu simulaciju seksa sa djevojkom glavnog lika.

Take Two je ispočetka tvrdila da "Hot Coffee" nije dio originalne igre, odnosno da je u pitanju "neslužbeni" patch kojeg su napravili fanovi igre s viškom talenta i slobodnog vremena. Tek kasnije je vodstvo tvrtke priznalo kako za "otključanjavanje" takvih prizora i nije trebao neki naročiti napor.

Takav skandal došao je kao voda na mlin senatorici Hillary Clinton i odvjetniku Jacku Thompsonu, koji već godinama vode križarski rat protiv trovanja američke mladeži preko nasilnih i pornografskih video-igara.

U slučaju Los Angelesa, pak, tužba navodi kako je Take Two prevario kupce, odnosno prodavao igru označenu rejtingom za mlađe od 18 godina. Tužba zahtijeva da se Take Two odrekne profita od svih na taj način prodanih igara, odnosno da plati 2500 US$ odštete za svaku "neistinitu tvrdnju".

Take Two je trenutno, pored nekoliko tužbi, predmet istrage američke Federalne trgovinske komisije zbog nesavjesnog oglašavanja.

Na vijest o tužbi su dionice Take Twoa na njujorškoj burzi u pale za 18 %, odnosno na vrijednost od 13,68 US$, najnižu u trio godine.

D.A.

Pročitajte više