Prvi hrvatski "plus size" model za Index: "Ovaj posao nije lak, treba biti spreman na kritike"

Foto: Šime Eškinja/Midikenn/Instagram

MANEKENKE  koje nisu veličina 34 i 36 vani su već odavno privukle pažnju, no i mi imamo asa u rukavu. Riječ je o Luciji Lugomer koja je prozvana prvom hrvatskom tzv. "plus size" manekenekom. Simpatična ljepotica otkrila nam je što misli o svijetu mode, tko su joj uzori i kako zavoljeti svoje tijelo baš onakvo kakvo jest.

Kako je biti prvi hrvatski "plus size" model?

"Prvenstveno moram reci da mi je jako drago što su mediji zainteresirani za ovu tematiku jer smatram da je ovo tema o kojoj se treba puno više pričati, te time žene pa i muškarce poticati da uživaju u svom tijelu kakvo god da ono je. Laska mi biti takozvani prvi "puls size" model jer predvodim ljepotu u svim veličinama. Dobivam predivnu podršku sa svih strana, te me to gura da idem puno dalje", priča nam Lucija.

I dok se kod nas tek upoznajemo s definicijom različite ljepote u svim veličinama, vani se već razmišlja o tome da se ukine naziv "plus size".


"Ukidanje 'plus size' naziva me oduševljava jer osobno nisam nikada radila razlike među ljudima pa zašto bi to radili na nečemu toliko 'površnom' poput fizičkog izgleda. Ali često zaboravljamo koliko je on danas ipak dosta bitan... Ostavlja utisak na prvi dojam u određenoj količini. Model je model!

Ako se mislim ovime baviti, moram se držati određenih pravila koji su sastavni dio ovoga posla ali time nikada i nikako ne ugrožavati sebe i svoje zdravlje. Jer nitko drugi ne živi u mom tijelu osim mene i imam ga pravo voljeti, osjećati se ženom bez obzira što sam većeg konfekcijskog broja od 'normalnog'. Smatram da će to pomoći i mnogim mladim curama koje su tek u razvoju i ne razumiju što se točno dešava s njihovim tijelom", objašnjava mlada ljepotica koja je svoje uzore našla u nekim svjetskim imenima. 

"Kao najveći uzor bih navela Ashley Graham, ne zbog toga što je najpoznatija već i zato jer je uspjela pokrenuti i dobar posao s linijom donjeg veša za punije žene, što smo do sada teško mogli vidjeti. Nešto novo, osvježavajuće i samouvjereno do kraja! Osjećati se seksi, poželjno i dodati malo šljokica na sve to zajedno... Koja žena se ne bi osjećala dobro u tome? Da napokon imaš opciju iz ormara izvući grudnjak bez da moraš razmisljati da li ti pristaje? San snova! Isto tako navela bih Elly Mayday koja je bez obzira na svoju bolest veliki primjer - na potpuno drugoj razini... inače sam i sama pobornik pomaganju žena koje su proživjele rak jer sam taj slučaj imala i sama u obitelji, nažalost s tragičnim završetkom, stoga cijela moja priča ima i dublju poantu", dodaje Lucija.

Njezina poruka je jasna i glasna, a prije svega želi poručiti koliko je važno voljeti sebe - i zasluženo se počastiti!

"Najviše se volim počastiti time da izražavam svoj stil bez obzira na mogućnosti koje nam se pružaju u Hrvatskoj. Dosta vremena potrošim u pronalasku odjeće u kojoj dobivam kvalitetu ugodu i kojom se mogu igrati svojim stilom kojeg na kraju i živim. Pogotovo traperica!! Mislim da će me tu svaka žena razumjeti. A i iskreno, imam i ja one traperice u ormaru za koje se nadam da ću jednoga dana stati u njih i iznenaditi samu sebe ali ključno u svemu tome jest - bez pritiska! Namjera mi je održavati svoju liniju i aktivno radim na tome (tu mogu biti zahvalna i profesionalnom treniranju sinkroniziranog plivanja godinama), da se osjećam dobro - u zdravom tijelu zdrav duh! Trčanje i odlazak na Sljeme su moja ljubav, sav višak stresa ostavljam i ne vodim ga sa sobom u dan. Kockica čokolade je isto nešto što si nikada nebi zabranila", priznaje simpatična Lucija.


A što se tiče posla, Lucija se uskoro pakira za Milano

"Vani je plus size modeling najnormalnija stvar i znam da ću svoj uspjeh isključivo graditi vani jer su ovdje ljudi ipak jos uvijek previše pesimistični i vole raditi u određenim okvirima. Moji snovi su puno veći od toga", dodaje 22-godišnjakinja koja u svemu što radi naprosto uživa. "Nekad se vidim kao uspješnom ženom u odjelu koja hoda po sastancima, a nekada kako uživam radeći slastice", kaže Lucija o svojim planovima za budućnost.

Iz njezine matične agencije Midikenn kažu nam kako je Lucija pokrenula pravu malu modnu revoluciju jer su se nakon nje javile i mnoge druge djevojke. Sayon Bangoura nam kaže da je u agenciju samo zadnjih tjedan dana stiglo desetak djevojaka.

"Curama koje su se javile prvenstveno želim reći da je u ovom poslu bitna osobnost i da budu upravo ono što jesu jer ih to uistinu čini drugačijima od ostalih. Ovaj posao nije lak kako se to možda čini i dovest će vas do pozicije gdje čitate kritike koje vam se neće svidjeti. Na to treba biti spreman te ne dopustiti da to poljulja vaše samopouzdanje koje ste gradile godinama", kaže Lucija te za kraj šalje poruku svim djevojka:

"Žene živite u svojem tijelu cijeli svoj život, imate pravo na to da budete točno takve kakve jeste i da vas to čini sretnima! S većim poprsjem, mršavijom građom, većim brojem stopala, većim bokovima, malom ili velikom guzom... Što vidite u sebi, odražava se u vašem svakodnevnom životu. Preporučam i pokoji osmijeh samoj sebi u ogledalu - vjerujte, čini čuda!"

Pročitajte više