Manageri s puno žena u svome timu zarađuju manje

ŽENE i muškarci na upravljačkim pozicijama zarađuju znatno manje ako rade u timu s velikim brojem žena, tvrde američki znanstvenici.

Istovremeno, žene manageri zarađuju otprilike devet posto manje od svojih muških kolega, izvijestili su stručnjaci u časopisu "Journal of Applied Psychology".

Cheri Ostroff i kolege sa Sveučilišta Columbia u New Yorku ispitali su oko 2.000 osoba na upravljačkim položajima u više od 500 tvrtki o njihovim godišnjim prihodima te o spolu i dobi suradnika sa kojima rade.

Istraživanje je pokazalo da jedan manager - muškarac ili žena - sa 80 posto žena u svom timu zarađuje u prosjeku 7.000 dolara manje od kolege sa 80 posto muških suradnika.

Odlučujuće u spolnoj diferencijaciji je to što žene za poduzetnika vrijede manje, istaknuli su znanstvenici, pojasnivši da se to mišljenje zasniva na izostancima zbog porodiljinog dopusta i pomanjkanju autoriteta.

Na temelju tih spoznaja, znanstvenici zahtijevaju da se svi top-manageri ispitaju postoji li i u kojoj mjeri u njihovim tvrtkama taj oblik diskriminacije. Ako se stvarno utvrdi da postoji neravnoteža takve vrste, to se mora ispitati, zaključuju stručnjaci.

Pročitajte više