Martina Navratilova o kemoterapiji: Kao 6 tjedana zatvora sa svakodnevnim podsjetnikom na bolest

JEDNA od najboljih tenisačica svih vremena, legendarna Martina Navratilova, šokirala je javnost kada je u travnju objavila da boluje od raka dojke. Nakon dva mjeseca liječenja koje je uključivalo i kemoterapiju, bivša se teniska zvijezda pojavila u javnosti i pokazala kako je prva bitka s teškom bolesti dobivena.

"Najgori je bio prvi dan, bila sam sama i nisam se imala na koga osloniti"

Deveterostruka osvajačica Wimbledona, koja je u svijet tenisa ušla prije 37 goodina, u travnju je objavila kako ima rak dojke. Unatoč stalnim odlascima doktoru, nastavila je igrati tenis i raditi, a u kolovozu planira započeti s pripremama za osvajanje Kilimandžara. Put do najvišeg afričkog vrha planiran za jesen bit će i humanitarnog karaktera, a skupljeni novac uplatit će se na račun fondacije Laureus Sport for Good. Za britanske novine opisala je prve dane nakon bolesti i mukotrpno liječenje, ali i optimistične planove za budućnost.

"Kada saznate da bolujete od nečeg takvog, imate osjećaj da vrijeme jednostavno stane. Sve ćete ostaviti i prekinuti samo da biste ozdravili. Kada niste zdravi, sve ostalo postaje nevažno", opisala je Navratilova dan kada je saznala da je bolesna. "Najgori je bio taj prvi dan. Bila sam sama i nisam se imala na koga osloniti, požaliti. Žalila sam samu sebe, ali naravno, ne zadugo. Nakon toga najteže mi je palo odraditi sve one konferencije za novinare i reći ljudima da sam bolesna. Željela sam i na neki način potaknuti žene na brigu o svom zdravlju", dodaje tenisačica.

"Znam da sam svojim istupima u javnosti na temu svoje bolesti pomogla spasiti živote"

"U svega nekoliko dana obavila sam valjda 50-ak intervjua i konstantno pričala o jednoj te istoj stvari, što me prilično iscrpilo. Unatoč tome, drago mi je da jesam jer su povratne reakcije bile fantastične i znam da sam pomogla spasiti neke živote", dodala je Navratilova i otkrila kako ju je liječenje prilično namučilo. "Fizički sam bila relativno dobro, ali psihički ne baš. Bilo je tu tuge, malo depresije i slično. Liječenje je bilo najgore, tih 6 tjedana osjećala sam se kao u zatvoru sa svakodnevnim podsjetnikom na bolest", dodaje tenisačica koja se u kolovozu sprema na pothvat u Afriku, ali i na redovni pregled i mamografiju za koje se nada kako će dobro završiti.

Pročitajte više