Massive je masivan

MASSIVE ATTACK je jučerašnjim nastupom u Ledenoj dvorani Doma Sportova dokazao da interes za ovim, nekad velikim bristolskim trip-hop bendom u našim krajevima itekako postoji i da je jedini razlog slabe posjećenosti njihova posljednjeg zagrebačkog gostovanja greška organizatora koji su odlučili smjestiti koncert u apsolutno pogrešan (ljetni) termin. Isto tako, rasprodanost karata koncerta kojem se, uzgred rečeno, nije predviđala sjajna budućnosti, dodatno ide u prilog zaista odličnoj i hvale vrijednoj koncertnoj godini koja do samog kraja ne pokazuje znakove posustajanja i koja bi trebala postati mjerilo i referenca u nadolazećim godinama.

Iz ove neočekivane „pomame“  za Massive Attackom možemo iščitati mnogo toga, ali posebno se nameće zaključak da je sustavno poseljačenje koncertne ponude napokon počelo pokazivati znakove posustajanja (što ne znači da je problem u izvođačima i organizatorima koji ciljaju na određeni tip publike, ali vremenom je postao iritantan nedostatak alternative istih razmjera) i da su Hrvati spremni izdvojiti svoj teško zarađeni novac čak i u trenucima ekonomskog rasula koje je pogodilo svaki džep.

O negativnim stranama cjelokupnog događaja gotovo da se ni ne isplati govoriti jer redom se vrte oko onih standardnih problema kao što je sam prostor čija primarna namjena očito nije koncert pa ste u nastupu neometano mogli uživati samo ako ste se nalazili na tribinama, u prvim redovima ili ste blagoslovljeni visinom prosječnog košarkaša. Sličan lokacijski problem vezan je i za zvuk iako ne možemo govoriti o velikom problemu.

S druge strane, pozitivnih je strana mnogo i o njima treba pisati.

Iako uvodni nastup Martine Topley Bird lišen spektakla i daleko bolje funkcionira u manjim klubovima koji su sretnije rješenje za njene glazbene eksperimente, publika je bila zadovoljna i njen je nastup bio zgodno zagrijavanje za koncert headlinera koji su također započeli lakše i s manje vizualno upečatljivih momenata. Naravno, i stari isprani trik izvođača koji se na jeziku domaćina obraća publici ponovno je odlično prihvaćen. Koncert je otvoren novom „Heartcliffe star“ koja je dokazala ono što o bendu već neko vrijeme znamo, a to je da su najbolji dani odavno iza njih.

To ne znači da su novi uraci loši ili da određeni dio publike neće prepoznati kvalitetu, ali više ne možemo govoriti o revolucionarnom zvuku ili „svježem potezu trendsetera“ već povratku na staro što u njihovom slučaju i nije toliko loša ideja. Slična se stvar dogodila i s drugim novitetima, primjerice „Psyche“, dok je „Marakesh“, koja je povučena na sam kraj nastupa prihvaćena daleko bolje što se bez ikakve sumnje mora pripisati općenito kvalitetnom light-showu koji je publiku totalno zaveo i natjerao ih da se u tolikoj mjeri ne koncentriraju na samu pjesmu.


No, možemo satima raspravljati o odnosu kvalitete novih i starih pjesama, ali ostaje činjenica da će kvalitetan bend sve svoje nedostatke i prednosti stopiti u jedan kvalitetan koncert, a ovi su Britanci to i učinili. Naravno, „Unfinished Sympathy“ koja je jedna od onih pjesama koje su preskočile žanrovsku barijeru i savršeno se uklopile u mainstream i dalje će izazivati najburnije reakcije što se ponovilo i na zagrebačkom koncertu, no to i nije posebno iznenađenje.

Publika je također mogla uživati i u izmijenjenoj, koncertnoj verziji pjesme „Teardrop“ koja nikada neće zamijeniti original, ali i dalje će nailaziti na oduševljenje. Produžena „Safe from harm“ i genijalna „Inertia creeps“ također su odlično prihvaćene, ali stari reggae majstor Horace Andy publiku je posebno oduševio izvedbom dobro poznate „Angel“ s hvaljenog „Mezzaninea“ i zasluženo pokupio ovacije.    

Nakon bisa, izvedena je i „Karmacoma“ koja je unatoč prepoznatljivom tromom „valjanju“ izazvala burne reakcije i uz prikladan light-show privela ovaj koncert kraju.

Sve u svemu, koncert u Domu sportova bio je pun pogodak, a Massive Attack pokazao se u pravom svjetlu, na pravi su način obogatili ovogodišnju koncertnu ponudu i nametnuli se kao još jedan bend čiji sljedeći nastup ne bi smjeli propustiti.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više