Maturanti žele da se ovo pitanje iz biologije poništi, znate li vi odgovor?

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

NE STIŠAVAJU se reakcije na ispit mature iz biologije koji se pisao 8 lipnja. Dio maturanata tvrdi da je u ispitu bilo najmanje jedno pitanje iz gradiva koje je ispitni katalog naveo da se ne treba pamtiti, piše Srednja.hr

U ispitnom katalogu na temelju kojeg se većina maturanata priprema za ispit navedeno je kako maturanti ne trebaju pamtiti hormone eritropoetin i angiotenzinrenin. Međutim, jedno od pitanja na ovogodišnjoj maturi upravo se odnosilo na to. 

Zadatak 50.3. glasio je: "Na koje tkivo izravno djeluje hormon eritropoetin koji bubrezi pojačano luče pri duljem boravku u planinama?"

 

Maturanti su, piše Srednja.hr, najavili žalbe povodom tog pitanja, a neki čak zahtijevaju da se pitanje u potpunosti poništi i da se svima dodijeli bod.

NCVVO ne planira poništiti zadatak

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručuje da je zadatak ispravan.

"U pitanju 50.3. ispituje se uloga bubrega u regulaciji sastava krvi. Ovim pitanjem se provjerava usvojenost ishoda broj 4.1.2.2. bubrezi: ekskrecijska i regulacijska uloga (sastava krvne plazme, krvnoga tlaka, proizvodnje eritrocita). U navedenom pitanju ne traži se prisjećanje naziva hormona eritropoetina, jer se naziv hormona ne treba pamtiti. Od učenika se očekuje primjena spoznaja o ulozi bubrega u regulaciji sastava krvi", rekli su iz NCVVO-a za Srednju.hr. 

Naglašavaju kako je pitanje "u skladu s ispitnim katalogom i da neće biti poništeno niti će se dodijeliti bod maturantima". 

"Pojmovi i procesi navedeni u kategoriji ne treba pamtiti ne ispituju se niti su odgovor na pitanja u ispitu DM iz Biologije, ali mogu biti dio zadatka kao dio konceptualne cjeline važne u biologiji i u tom slučaju su imenovani ili opisani, kao što je napravljeno u pitanju 50.3.", zaključuju iz NCVVO-a.

Pročitajte više