Michael Jackson: Od tamnoputog dječaka do bijelog čudaka

PROMJENA boje kože, plastične operacije, otpadajući nos i tabletomanija, tek su neke od kontroverzi koje se pišu uz ime Michaela Jacksona. Wacko Jacko, kako ga je javnost zvala, ili Petar pan, kako je nazvao sam sebe, uistinu je imao neuobičajen, zabavan, ali često i težak život.

Zdravstveni problemi kralja popa započeli su početkom 80-ih kada su mu liječnici navodno dijagnosticirali kožnu bolesti vitiligo i lupus, autoimunu bolest koja zahvaća razne dijelove tijela, od kože do živčanog sustava. Pored toga, snimajući 1984. reklamu za Pepsi Colu u Los Angelesu, spletom nesretnih okolnosti u glavu ga je pogodila raketa za specijalne efekte i spalila mu kožu lica i glave. Teška i komplicirana operacija ostavila je posljedice, natjerala je kralja popa da počne piti analgetike kako bi ublažio bol. Uskoro je njegova prava i najveća ovisnost postala upravo estetska kirurgija.

Njegova je tamna boja kože postajala sve svjetlija i svjetlija, a javnosti je 1993. objavljeno kako Jacko boluje od leukodermije, rijetke kožne bolesti, zbog koje koža gubi melanin, pigment koji joj daje boju. Kako je vrijeme odmicalo, Jackson je sve češće posjećivao estetske kirurge. Korigirao je nos, zatezao lice, u bradu i obraze ugradio je implantate, ali niti jedan zahvat nikada nije javno priznao.

"Zašto jednostavno ljudima ne kažemo da sam izvanzemaljac s Marsa"

Burnih 90-ih Jackson je nekoliko puta otkazivao koncerte zbog visokog krvnog tlaka i dehidracije. Njegova ovisnost o analgeticima postajala je sve jača, a 1993. godine natjerala ga je da otkaže turneju. Ubrzo su u javnost procurile i optužbe za zlostavljanje djece pa je zbog stresa počeo piti veće količine lijekove za smirenje, što ga je gurnulo u novu ovisnost. Nedugo nakon toga i njegovo se lice počelo raspadati.

Cijela priča oko Jacksonovog tjelesnog raspadanja praćena je i psihičkim krizama. Mnogi su ga osuđivali zbog njegove ekscentričnosti, odnosa s djecom, kako svojom, tako i tuđom koja je vrijeme provodila na njegovom ranču Neverland. No, istinski obožavatelji su ga cijelo to vrijeme voljeli i pružali mu podršku do posljednjeg trenutka.

"Zašto jednostavno ljudima ne kažemo da sam izvanzemaljac s Marsa. Recite im da jedem živu piletinu i plešem voodoo ples po noći. Ionako će sve povjerovati jer smatraju da sam totalni čudak", izjavio je jednom prilikom Michael Jackson.

I.M.L.
Foto: JLP

Pročitajte više