U Zagrebu smo našli fine old school pizze za 8 do 16 eura, no nije sve baš savršeno

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vas vodi u Zagreb.

BUDUĆI da već godinama pratim hrvatski futsal, zaputio sam se u Zagreb na zadnju utakmicu finalne serije između Futsal Dinama i Olmissuma. Naravno, odlučio sam to iskoristiti i prije utakmice otići na pizzu. Zbog velikog interesa navijača ova se utakmica igrala u KC-u Dražen Petrović, popularnoj Ciboninoj dvorani, pa sam se odlučio za pizzeriju Mime's koju već dugo imam na listi želja, a nalazi se u Petrinjskoj ulici, petnaestak minuta hoda od dvorane.

Točnije, Mime's se nalazi na adresi Petrinjska 44 i puno je bliže Branimirovoj ulici i željezničkom kolodvoru nego samom centru grada i Trgu bana Josipa Jelačića. Svejedno, uz Al Dente, Park, Zero Zero, Karijolu i L'oro di Napoli, jedna je od zagrebačkih pizzerija najbližih glavnom trgu.

Mime's je već prije postojao kao restoran, ali se nedavno pored restorana otvorila i pizzerija smještena u podrumskom prostoru. Odmah po spuštanju u pizzeriju ugodno su me iznenadili jednostavno, ali skladno uređen prostor i vrlo ugodan ambijent.

Pizze su im one klasične

Mime's u ponudi ima dvadesetak pizza, a pravi klasične old school pizze. U biti, radi se na neki način o poprilično poboljšanoj verziji old school pizza koje nisu pretjerano slane i preteške. Tijesto me podsjetilo na tijesto kakvo sam nedavno probao u osječkoj Corolli, koja isto pravi jako dobre klasične pizze.

Radi se o tijestu koje, pretpostavljam, fermentira 24 sata i pravi se od zero zero brašna koje je nešto mekše, finije i sitnije teksture. Ovakve se pizze peku na nešto nižim temperaturama od danas popularnih napoletanskih pizza.

Prilikom plaćanja računa bacio sam pogled na termostat pećnice koji je potvrdio moju pretpostavku. Mime's svoje pizze peče na temperaturama između 360 i 380 stupnjeva. Ono što svakako moram istaknuti, a što zna biti nedostatak kod ovakvih pizza je činjenica da su sve pizze koje smo naručili bile jako dobro ispečene.

Ljubazna nam je konobarica pomogla oko izbora, a moja je dvojba bila između moje omiljene pizze s mortadelom i pizze Mime's na kojoj su se u nadjevima isticale kruške. Odlučio sam igrati na sigurno pa sam naručio Mortadellu. Želio sam prvi put kušati mortadelu i pistaciju na klasičnoj old school pizzi jer sam ih do sada naručivao isključivo na napoletanama.

Kakve su i što im zamjeramo

Uz Mortadellu smo naručili Margheritu, Diavolu i Capricciosu.

Isprobao sam sve četiri i, kad bih u jednoj rečenici morao opisati Mime'sove pizze, napisao bih kako se radi o jako dobrim old school pizzama, dobro pripremljenog tijesta, koje su ukusne i zasitne, ali nisu preslane i preteške. Ono što mi je zapelo za oko su dva mala, lako otklonjiva, nedostatka.

Margheritu doživljavam kao pizzu na kojoj glavni sastojak mora biti kvalitetni umak od rajčice. Nikada neću zaboraviti jednu od najboljih tradicionalnih Margherita, koju sam probao u napuljskoj pizzeriji L'Antica Pizzeria da Michele. Doslovno me zapuhnuo miris fine rajčice čim se pojavila na stolu, a pizzom je rajčica dominirala i okusom i vizualno.

Na Mime'sovoj se Margeheriti rajčica vidi nekako stidljivo na samim rubovima, dok pizzom okusom i vizualno dominira sir. Malo više rajčice i malo manje mozzarelle rastrgane u manje komadiće učinilo bi ovu pizzu vizualno puno privlačnijom i boljom.

Capricciosa je u cijelom svijetu poznata po dva elementarna sastojka, a to su artičoke i crne masline. Nama se svidjelo to što Mime's na svoju Capricciosu ne stavlja artičoke koje baš i ne obožavamo, ali me iznenadilo što se pojavila samo jedna crna maslina. Siguran sam da bi malo više finih crnih maslina ovu pizzu učinilo puno boljom i autentičnijom.

Moja je Mortadella bila odlična i nisam zažalio što sam prvi put probao mortadelu i pistaciju na klasičnoj pizzi.

Od 8 do 16.50 eura za pizzu

Očito se Mime's u svojoj ponudi odlučio za kvalitetnu klasičnu old school pizzu, a osim standardnih pizza, malo su se poigrali sa sastojcima nadjeva pa se na jelovniku nalazi i nekoliko zanimljivih pizza neobičnih nadjeva, poput Cicciole, pizze s lukom, čvarcima i Jalapeno papričicama, te već spomenute Mime's, pizze s pršutom, gorgonzolom, radičem i kruškom.

Cijene se kreću od 8 eura za Margheritu do 16.50 eura, koliko košta najskuplja Italiana. Moja je omiljena Mortadella 13.90 eura, dok je većina pizza u rasponu od 10 do 15 eura.

Ako bih morao istaknuti glavni adut ove pizzerije, onda bi to, bez obzira na jako dobre pizze i ugodan ambijent, definitivno bilo izuzetno srdačno i profesionalno osoblje.

Sve u svemu, ako zanemarimo dva mala i lako otklonjiva nedostatka vezana uz nadjeve, sve je ostalo vezano uz naš posjet pizzeriji Mime's bilo jako dobro i za svaku pohvalu. Mime's u lijepo uređenom prostoru i ugodnoj atmosferi poslužuje jako dobre i ukusne, usudio bih se kazati, naprednije i poboljšane old school pizze.

Pročitajte više