Montirani proces: Može li preživjeti ova "komunistička propaganda" News Bara?

Foto: Press/HRT

EKIPA News Bara pronašla je novi dom. RTL su zamijenili HRT-om (i daleko boljim terminom), a njihov novi projekt, najavljen još prije Nove godine, zove se "Montirani proces" i u načelu je riječ o konceptu koji se ne razlikuje previše od njihovog prošlog pokušaja.

Dakle, kao i prošlog puta, ideja je bila posuditi sve ono što se moglo od "Daily Showa" ili ugašenog "Colbert Reporta" i prilagoditi to hrvatskoj dnevnopolitičkoj sceni.

Koncept je jednostavan, uzori su odlični i Hrvatskoj je to potrebno.

Parodija parodije

No, već u prvoj post-novogodišnjoj epizodi glavu je promolio jedan veliki problem.

Ako je to uopće moguće, izgleda da je Hrvatska od prošlog do jučerašnjeg nastavka postala još veći cirkus od države, a ono čega smo se svi pribojavali i obistinilo se. Ukratko, gledajući ovu epizodu na momente se javljao osjećaj da bi se više nasmijali kada bi voditelji jednostavno pročitao vijest koju je naumio parodirati jer hrvatska scena ispunila se karikaturama koje su možda prevelik zalogaj za satiričare koji su odjednom prisiljeni parodirati parodije.

Naravno, to je vjerojatno problem s kojim se susreću svi autori ovakvih showova, ali živimo u uvjerenju da je susjedov travnjak u ovom slučaju daleko manje apsurdan.

Tjedni tempo

Dodatni problem je i to što se show prikazuje jednom tjedno i ekipa broji daleko manje članova nego što je to slučaj s bilo kojim stranim uzorom, a HDZ-ovaca (i njihovih jataka) je mnogo i rade 0-24 na tom da nas frapiraju nekom novom glupošću pa se do kraja tjedna većina šala na njihov račun već i izliže na društvenim mrežama.

Naravno, da biste show radili kao Ameri, trebate i američke uvjete, a to se neće dogoditi pa bi bilo apsolutno nepravedno povlačiti bilo kakve paralele ili očekivati istu razinu.

E sad, pitanje bi li adekvatniji uzor bio "Last Week Tonight" izvrsnog Johna Olivera ili bi taj tip novinarstva bio prevelik zalogaj ne samo za uključene već i za one koji bi to trebali prikazati.

Bilo kako bilo, očita želja da se stvori što sličnija domaća inačica "Daily Showa", čak i pod cijenu žrtvovanja originalnosti, definitivno nije nešto što bismo trebali kritizirati jer radi se o dobitnom formatu po kojem ne bi trebali previše čačkati nego se pomiriti s tim da je show takav kakav jest i da od ekipe očekujemo da u postojećim okvirima odrade što bolji posao.

Dobro je imati show zbog kojeg vam nije neugodno

Glavno je pitanje je li ovo dobro i hoće li opstati.

Ako volite News Bar i njihov tip humora i ovo će vam se bez sumnje svidjeti. Isto tako, ako vam se ponekad učini da je neka fora prvoloptaška, izlizana ili ispod razine ostatka sadržaja koji su servirali, možda je dobro uzeti u obzir i činjenicu da se "Montirani proces" mora održati na malim ekranima... U Hrvatskoj. To podrazumijeva i određeno podilaženje masama u vidu boljih ili lošijih imitacija političara koje su ponekad same sebi svrha.

Međutim, ono što se ne događa (ili barem ne često) jest onaj prepoznatljivi osjećaj susramlja koje je u ovakvim situacijama česta pojava.

Doduše, propali pokušaji duhovitosti ovog puta nisu krivnja autora već gosta, predsjednika HND-a Saše Lekovića koji jednostavno nije duhovit lik pred kamerama, a svako njegovo nastojanje da to čarobno postane završilo je neslavno. Biti "straight man" u skeču nije loša stvar. Posebno u situacijama kada od vas nitko ni ne očekuje da budete smiješni ili sarkastični.

Tko je uzor? Stewart? Ili Lenjin??!?!

Na kraju dana, svatko će pronaći neki vlastiti prigovor, imati gomilu više ili manje bitnih sugestija, a mahom je riječ o osobnom ukusu, ali jedina je bitna stvar da ovo funkcionira.

A funkcionira i u samoj je srži riječ o nečem dobrom, ne samo u kontekstu obogaćenja sadržaja već i kao svojevrsni statement da nismo baš toliko zatucana vukojebina koja nije u stanju na životu održati jedan jedini satirični show.

Hoće li HRT i gledatelji (od kojih su neki u komentarima već detektirali da uzori nisu Stewart & olbert već LENJIN & STALJIN i da je riječ o komunističkoj propagandi) to prepoznati - vidjet ćemo.

Pročitajte više