Morgan LIFEcar: Premijera dogodine

MORGAN će kroz godinu dana završiti prototip svog prvog hibridnog vozila. Premijera studije LIFEcar je zakazana za 2008. godinu na ženevskom autosalonu.

Morgan LIFEcar (Lightweight Fuel Efficient Car) spada u domenu ekoloških vozila s naglašenim sportskim karakterom gdje se za cijenu ne pita. Dobar primjer je svojevrsni rival Ventury Fetish čija se cijena mjeri u stotinama tisuća, eura dakako.

Britanska tvrtka naglašava kako je glavna ideja ovog projekta pokazati da je moguće stvoriti ekološki prihvatljivo vozilo koje pruža sportske užitke u vožnji. Kako god, puno je zanimljiviji podatak da će vozilo koristiti platformu modela Aero 8, dok će generator energije biti gorivne ćelije tipa PEM (proton exchange membrane).

Potonje razvija tvrtka Qinetiq, dobavljač tehnološke opreme za britanske obrambene snage. U projektu razvoja učestvuju još sveučilišta u Cranfieldu i Oxfordu, kao i tvrtka Oscar Automotive.

Što se tiče pogonskog sustava, automobil će posjedovati tzv. inwheel pokretačku koncepciju koju karakterizira ugradnja po jednog elektromotora u svaki kotač. Zahvaljujući izuzetno laganoj konstrukciji (oko 600 kg) i jednako uvjerljivoj aerodinamici Morganov hibrid bi trebao imati odličan radijus kretanja od minimalno 320 km.

M.N.

Pročitajte više