Možda nije bio najbolji Bond, ali obožavali smo ga

Foto: Press

SEAN CONNERY bio je prvi i za mnoge jedini pravi Bond, ali Roger Moore učinio je nemoguće.

Nakon neuspješnog eksperimenta s Georgeom Lazenbyjem mnogi su počeli vjerovati da nitko ne može zamijeniti legendarnog Škota. Štoviše, Connery se još jednom vratio u "Diamonds Are Forever", ali čak je i najvećim fanovima bilo jasno da je prestar za ovu ulogu.

A onda je u priču ušao Moore i odlučio da neće ni pokušati imitirati Conneryja. Upravo suprotno, njegov Bond bio je njegova kreacija utemeljena na samo jednoj rečenici iz knjige o slavnom tajnom agentu: "Nije uživao u ubijanju, ali osjećao je ponos kada je to činio dobro".

Njegov Bond bio je duhoviti zavodnik, sipao je šale i domišljate igre riječima, izbjegavao je koristiti vatreno oružje, a žene nije tretirao kao vreće za boks. Međutim, ono čime je zadužio svakog nasljednika u ovoj ulozi bilo je to da ulogu agenta 007 nije shvaćao ozbiljno.

Kada su ga optužili da je ulozi pristupio s prevelikim odmakom, Moore je znao istaknuti temeljni apsurd međunarodnog špijuna čije su omiljeno piće znali svi konobari u svijetu.

"Što se mene tiče, situacije u Bondu su tako besmislene, tako nevjerojatne. On je špijun, ali svi znaju da je špijun. Svaki konobar u svijetu zna koje je njegovo omiljeno piće. Kakav bi to ozbiljan špijun dopustio da ga prepoznaju gdje god se pojavi? To je van pameti. Ne budite smiješni, sve je ovo jedna velika šala", rekao je u jednom intervjuu.

Pokazalo se da je u pravu. Prema mišljenju mnogih "bondofila", Moore ne samo da je bio najdugovječniji Bond - bio je najbolji.

No, koliko god to puta ponovili u danima nakon njegove smrti, teško je odgonetnuti odakle dolazi ova fascinacija Mooreom u ulozi Bonda. Naime, velik dio Bondova u kojima se pojavio ne smatraju se baš vrhom ponude. Štoviše, izuzmemo li "The Spy Who Loved Me", teško je da ćete u top 10 Bondova pronaći bilo koji u kojem se pojavio Moore.

S obzirom da se radi o priči koja se razvlači više od 50 godina, postoji velika vjerojatnost da ste najviše zavoljeli Bonda kojeg ste prvog pogledali, a to može biti čak i omraženi Timothy Dalton kojeg mnogi smatraju uvjerljivo najgorim Bondom u povijesti franšize. Za mnoge to je bio Moore, a čak i ako ga ne smatrate najboljim, bio je najzabavniji jer svoju je ulogu doživljavao onako kako mnogi doživljavaju cijel ovaj serijal - kao golemi cirkus.

Smatrali ga najboljim ili ne, Moore je bez ikakve sumnje servirao neke od nezaboravnih trenutaka u serijalu, a mi smo izabrali sedam najboljih.

"A View to a Kill" (1985)

U vrijeme snimanja ovog filma, Roger Moore imao je 57 godina i svi su bili svjesni da je prestar za ovu ulogu. Čak je i Moore zaključio da je vrijeme za mirovinu jer djevojke su postajale sve mlađe, a on sve stariji. I dok je film jedan od uvjerljivo najgorih, još uvijek postoje mnoge scene koje se isplati pogledati, a pariška potjera za May Day (Grace Jones) jedna je od tih scena.

"Octopussy" (1983)

Za razliku od naslova, "Octopussy" je zapravo prilično dosadnjikav film, a scena u kojoj se Bond maskira u klauna smatra se jednim od najlošijih trenutaka u cijeloj franšizi. Ipak, scena s avionom koji izlijeće iz prikolice za konje dovoljno je bondovski apsurdna da završi na ovoj listi.

"Moonraker" (1979)

Ovo je film koji, ili mrzite, ili obožavate. Mnogi ga smatraju jednim od najgorih u franšizi jer više djeluje kao parodija Bonda nego klasični film o Bondu. Ipak, radi se o filmu u kojem se po drugi i posljednji puta susrećemo s najupečatljivijim negativcem, legendarnim Jawsom.

"The Man With the Golden Gun" (1974)

Ovo je film prepun odličnih akcijskih scena, a jedna od najboljih definitivno je utrka po Bangkoku. Štoviše, mnogi je svrstavaju u najbolje filmske utrke svih vremena. Korišteno je osam kamera, a vjerovali ili ne, snimljena je otprve.

"Live and Let Die" (1973)

Ako tražite najbizarniji trenutak u povijesti franšize, ne tražite dalje od scene u kojoj Moore skakuće po krokodilima kako bi izvukao živu glavu. U redu, nije skakao Moore već kaskader Ross Kananga koji je tijekom snimanje ove scene zamalo izgubio nogu.

"For Your Eyes Only" (1981)

Jedna od najopasnijih scena bila je utrka koja je uključivala i vožnju bobom. I dok je neki smatraju jednom od najboljih, ne smijemo zaboraviti da je tijekom snimanja život izgubio 23-godišnji kaskader Paolo Rigon koji je završio ispod jurećeg boba.

"The Spy Who Loved Me" (1977)

Radi se o najboljem Mooreovom Bondu i film je prepun suludih scena. I dok će neki vjerojatno izabrati scenu s Lotus Espritom koji se pretvara u podmornicu, mi smo se ipak odlučili za scenu sa samog početka filma jer ima sve zbog čega smo voljeli Moorea, ali i filmove o Bondu. Tu je telegram koji izlazi iz sata, šeretski odgovor jednoj od njegovih mnogobrojnih ljubavnica i jedna od najneuvjerljivijih akcijskih scena na snijegu.

 

Pročitajte više