Može li brzo pripravljena hrana biti istodobno i zdrava? Odgovor je - da!

Na tržištu se mogu pronaći mnogi proizvodi koji nude kompletan obrok u samo jednoj vrećici. Priprema traje svega nekoliko minuta, dakle, manje nego što je potrebno da se opustite nakon dolaska kući. U vrećici Vas čeka gotovo jelo po vašem izboru - piletina, svinjetina, junetina, teletina, tuna sa raznim dodacima kao riža, tjestenina i povrće. Koliko su takva jela zdrava?

Prvo što se mora uzeti u obzir je - da je najzdravije jelo svježe i prirodno. Dakle, najzdravije jelo je od prirodno uzgojenih namirnica, pripremljeno tako da minimalno gubi svoje nutritivne vrijednosti. Jela koja su smrznuta, a to se odnosi i na smrznuto povrće, nikako ne može biti zdravije od onog koje je došlo svježe iz vrta. Povrće tokom zamrzavanja, odmrzavanja i kuhanja doživljava "šok", baš kao što bi to i ljudsko tijelo doživjelo, pa makrobiotičari nikada ne preporučaju korištenje takvih namirnica. Isto vrijedi i za zamrznute mesnate proizvode, a ono sto je možda najvažnije istaknuti su razni umaci koji su sastavni dio takvih gotovih jela.

Kada kod kuće radite umak on je sastavljen od prirodnih namirnica koje povezuju prirodni sastojci. Dakle, na tavi u ulju pržite svježi luk, dodajete namirnice poput rajčica i slično. i na kraju uživate u prirodnom, zdravom umaku. Umak koji se koristi u gotovim jelima nije u tekućem obliku nego u praškastom, dakle, već samim time može se zaključiti da su za pripremu takvog jela bili potrebni razni aditivi. Koliko su ti dodaci zdravi, više-manje svi znaju.

Mnogi liječnici tvrde da su upravo ti dodaci uzročnici raznih malignih oboljenja. Sada kada je zaključeno da gotova jela nikako ne mogu biti i zdrava, nameće se drugo pitanje - može li se uopće pripremiti brz i zdrav obrok? Odgovor je kratak i jasan- može, no uvijek postoji ono "ali". Priprema takvog obroka trajat će ipak nešto duže od 5 minuta (osim ako ste prethodno pripremili namirnice).

Sasvim je jasno da se meso može pripremiti za nekoliko minuta, bilo da se radi o puretini, piletini ili svinjetini. Ono sto je možda najjednostavnije, a da je pritom i zdravo je priprema povrća i mesa zajedno. Rižoto, primjerice, ne zahtjeva mnogo znanja i muke, samo malo miješanja. Ne traje dugo, može imati različite okuse, a zdravo je i toplo. Nije nikakav problem nasjeckano povrće i meso ubaciti u tavu punu vode i riže.

No, vegetarijanci ne jedu meso. Svako povrće treba nekoliko minuta da se skuha, a može se kombinirati na najrazličitije načine. Tjestenini isto tako ne treba puno vremena da se skuha, a na kraju sa samo nekoliko sastojaka spojite sve te namirnice u jelo i - Vaše ukusno i zdravo jelo je gotovo.

Posebnu pozornost svakako treba obratiti i na ipak najvažniji sastojak svih jela koja radite, a  to je - ljubav. Koliko vam se puta dogodilo da ste u žurbi radili jelo koje je, iako ste slijedili recept, imalo grozan okus? Zato sve treba raditi smireno i polako. Sjeckajte povrće s ljubavlju, uronite meso u tavu kao da ga spremate u kupku, prelijte umak po jelu kao da na njega stavljate najfiniji parfem i tada sjednite i uživajte u vašoj spretnosti kao da je sveti ritual. I neka to bude vaš sveti ritual. Isključite mobitele i posvetite se sebi. Dopustite si tih 10 minuta da jedete u miru. Duša i tijelo bit će Vam zahvalni.

Al.H.

Pročitajte više