Može li Cro A Porter nadmašiti Fashion.hr?

NAKON što je Fashion.hr, pod vodstvom Vinka Filipića, zatvorio svoja vrata, Cro A Porter ih otvara. Organizacijski Fashion.hr je zadovoljio većinu očekivanja zahvaljujući ponajprije avangardnoj lokaciji stare tvornice Zagrepčanka u kojoj se ova modna manifestacija održavala. No, predstavljenim kreacijama publika generalno i nije bila oduševljena, a kao razlozi su najčešće navođeni nedostatak inovativnosti, zaigranosti i maštovitosti. Ipak, Fashion.hr, koji se po prvi puta održao u Zagrebu ponudio je jednu, više ili manje uspješnu, zanimljivost. Tri tematski podijeljene večeri možda nisu bile pun pogodak kada su u pitanju dizajneri, ali su dale slikovit uvid u modnu publiku. Glamour večer su obilježili: Milan Bandić i Nives Celzijus; Chic večer: Ljupka Gojić i Jelena Veljača; a Avangardnom je nedvojbeno vladala Josipa Lisac.

> Video priloge s ovogodišnjeg Fashion.hr-a pogledajte ovdje!

14 Draginih ministrica

Sada je na redu Cro A Porter pod ravnateljskom palicom Viktora Drage, koji je najavio povratak Anice Kovač na modne piste i gostovanje francuske dizajnerice Chantal Thomass. Za razliku od Fashion.hr, čije je zaštitno lice bila Tatjana Galić, Drago i njegov tim su odabrali 14 djevojaka - budućih ministrica i zaštitnih lica kampanje Cro A Porter koji će se održati od 8. do 10. listopada održava na Zagrebačkom velesajmu. "Prvi smo po broju kvalitetnih dizajnerskih imena koje predstavljamo te po tome što smo stvorili mnoga imena koja se danas ne predstavljaju u sklopu našeg projekta", rekao je Drago i dodao kako je Cro a Porter postavio temelje domaćoj modnoj sceni kakvu danas znamo.

Nema kreativnosti bez zaigranosti

Nema sumnje da se hrvatska moda posljednjih godina itekako razvila, djelomično zahvaljujući i sve većem i utjecajnijem broju modnih događanja, ali kako sami dizajneri naglašavaju, hrvatsko tržište je premalo da bi se od toga napravila profitabilna industrija, a to im je i glavna prepreka za osvajanje svjetske ili bar europske klijentele. Jedinstvenost, kreativnost i inovacije se najviše traže. Moda je umjetnost, a za umjetnost je bitna i zaigranost kojoj se teško prepustiti bez dobrog financijskog zaleđa. Preostaje vidjeti što će novo donijeti i hoće li Cro A Porter ispuniti očekivanja modnih sladokusaca. Svoje radove će predstaviti: Ani Ani, Arileo, Boris Pavlin, Boudoir, Elfs, Fjaba, Ivan Ledenko, Hippy Garden, Tihomir Krznarić, Linea Exclusive, Marina Design, Teo Perić za MAK, Matija Vuica, XD Xenia Design, Zigman te tri nova modna imena: modni projekt FARE, Luka Grubišić i Ognjenka Antunac.

 

Pročitajte više