Mračna prošlost velikih kompanija: Od suradnika nacista do boraca protiv seksa

Screenshot: YouTube

MNOGE danas popularne kompanije koje vjerojatno nikada ne biste povezali s nečim suštinski negativnim imaju itekako mračnu prošlost.

Upravo se tom temom pozabavio Matt McNabb u svojoj knjizi "A Secret History of Brands, The Dark and Twisted Beginnings of the Brand Names We Know and Love" u kojoj je istražio mračnu stranu velikih kompanija.

Coca-Cola

Kompanija je tijekom Drugog svjetskog rata "igrala za obje strane". Podržavali su američke trupe, ali i nastavili praviti sokove za naciste.

Tijekom 1941. njemački ogranak kompanije ostao je bez sirupa, a nisu mogli obnoviti zalihe zbog američkih ratnih restrikcija. U nuždi su izumili novo piće, posebno stvoreno za naciste.

Radilo se o soku voćnog okusa koji se zvao Fanta. Stoga, prije nego je postala narančasta sestra Cole, Fanta je bila neslužbeno piće nacističke Njemačke.

Ford

Henry Ford bio je na glasu kao poznati antisemitist pa njegova podrška nacističkom režimu i nije preveliko iznenađenje. Na svoj 75. rođendan (1938.), Ford je primio nacistički orden namijenjen "uvaženim strancima".

Tijekom rata, kao svaki klasični ratni profiter, zarađivao je na obje strane. Proizvodio je vozila i za naciste i saveznike, a poznato je i da je Adolf Hitler Forda često isticao kao veliku "inspiraciju" i u uredu držao njegov golemi portret.

Obostrana fascinacija sasvim je razumljiva s obzirom na to da je i Ford bio ksenofobni sadist koji je osnovao poseban odjel kompanije čija je jedina funkcija bila praćenje osobnih života zaposlenika. Protivio se sindikatima, angažirao snagatore koji bi fizički uvodili red u njegovim tvornicama, a kako je vrijeme odmicalo, Židovi su postajali sve veći i veći krivci za sve što ne valja sa svijetom. Kupio je lokalni list u Dearbornu u Michiganu kako bi mogao objavljivati svoje paranoične tirade o židovskoj zavjeri da zavladaju svijetom.

Adidas i Puma

Braća Adolf (Adi) i Rudolf Dassler obuću su počeli proizvoditi još dvadesetih godina prošlog stoljeća, nakon povratka s fronte. Po dolasku Nacional-socijalista, kao i mnogi drugi poduzetnici u Njemačkoj, i braća Dassler učlanila su se u Nacističku partiju kako bi mogli normalno poslovati.

Adi je vrlo rano prepoznao važnost plasmana branda na važnim događanjima pa se tako tijekom Olimpijskih igara 1936. ušuljao u olimpijsko selo i uvjerio crnog trkača Jesseja Owensa da novi njegove posebne cipele za trčanje. Ovo se kosilo s arijevskom rasnom politikom koja se provodila, a Owensova pobjeda posebno je raspizdila Hitlera koji je smatrao da su sportaši čiji preci "dolaze iz džungle" fizički snažniji te da bi ih trebalo isključiti iz budućih natjecanja.

Nakon početka rata, mnogi su civilni poslovi pretvoreni u vojne, a umjesto tenisica, Dasslerovi su proizvodili čizme za naciste, a njihovi pogoni proizvodili su bazuke. Uz sve to, oba brata morala su služiti vojsku s tim da se Rudolf pridružio Gestapu. Adi se u vojsci zadržao samo godinu dana, a Rudolf do kraja rata. Nakon što su ga Amerikanci zarobili, Rudolf je vjerovao da ga je izdao upravo njegov brat što je unijelo još veći razdor u njihov već narušeni odnos pa se nakon rata kompanija podijelila na dvije - Adidas i Pumu.

Standard Oil

Kako bi svoje zrakoplove podigli s tla, Luftwaffeu je bilo potrebno gorivo s dodatkom tetraetil olova, a Standard Oil jedna je od tri kompanije koje su u to vrijeme mogle proizvesti takvo gorivo.

Stoga, odlučili su da je zarada bitnija od ideala i prodali im gorivo bez kojeg bi njemačko zrakoplovstvo imalo neusporedivo više problema. Kompanija se kasnije rascjepkala i pretvorila u ExxonMobil, Chevron i BP.

Chanel

Slavna francuska dizajnerica Gabrielle Coco Chanel mnogima je danas tek ime iza popularnog brenda, ali oni bolje upoznati s poviješću kompanije znaju da se radilo o izuzetno neugodnoj osobi koja je uz sve to bila i simpatizerka nacista za koje je, uzgred rečeno, kasnije i radila kao špijunka.

Neki ovo priklanjanje nacistima ne pripisuju samo duboko ukorijenjenim svjetonazorima već i slijepoj ambiciji.

Naime, nakon što su njemačke snage ušle u Francusku u svibnju 1940., vlasti su potpisale kapitulaciju nakon čega je podijeljen Pariz, a sjeverni dio grada pripao je nacistima. Takozvani Višijski Režim ili Višijska Vlada naziv su za francuske vlade koja je u Drugom svjetskom ratu kao Marionetska država Velikog Njemačkog Reicha surađivala s Nacističkom Njemačkom i Silama Osovinama od srpnja 1940. do kolovoza 1944.

Vlasti su pohapsile otprilike 15 tisuća Židova koje su na tjedan dana smjestili na sportski stadion gdje su bez hrane, vode i sanitacije čekali prebačaj u Auschwitz. To je otvorilo nove mogućnosti za one koji su se odlučili okoristiti novonastalom situacijom na tržištu na kojem se vršila arijanizacija židovskih poslova. 

Njezini problemi sa Židovima počeli su kada je od obitelji Wertheimer zatražila financijsku pomoć kako bi proširila svoj posao. No, Wertheimerovima je na kraju pripalo 70 posto uloga u njezinoj kompaniji, 20 posto otišlo je brokerima, a Chanel je imala samo 10 posto. Napisala je pismo nacističkoj vlasti u kojem je zatražila potpuno vlasništvo na Parfums Chanel, a zahvaljujući vezi sa špijunom barunom Hansom Guntherom von Dincklageom, živjela je u luksuznom hotelu dok su Parižani gladovali.

Novootkriveni dokumenti pokazali su da je bila i špijunka kodnog imena Westminster, a jedan od njezinih zadataka bio je da putuje s francuskim izdajnikom barunom Louisom de Vaufrelnadom i pomogla mu kod regrutiranja novih špijuna.

Chase

Mnoge banke tijekom Drugog svjetskog rata bile su na strani nacista, a Chase je jedna od najistaknutijih (najgorih). Pariški ogranak banke poslovao je s nacistima uz blagoslov američke središnjice i prije i nakon Pearl Harbora.

No, to je tek vrh sante jer tijekom godina, Chase je bio na udaru kritika zbog zamrzavanja računa europskih Židova kojima su tako potkopavali šanse da prežive i domognu se zemalja u kojima bi pronašli spas. Istraga BBC-ja razotkrila je da je banka zamrznula više od 100 računa tijekom rata.

IBM

Kompanije je tijekom rata proizvodila uređaje koji su pratili sve, od zaliha nafte, preko voznih redova vlakova za logore smrti pa sve do bankovnih računa žrtava holokausta.

U rujnu 1939., kada je Njemačka napala Poljsku, New York Times pisao kako će tri milijuna Židova istog trena biti maknuto iz Poljske te da će vrlo vjerojatno biti istrebljeni. Reakcija IBM-a? Dopis u kojem stoji da zbog novonastale "situacije" valja ubrzati proizvodnju oprema za brzo razvrstavanje po abecedi.

Random House Publishing

I dok danas u njihovoj ponudi možete pronaći sve od "Marsovca" do Danielle Steele, kompanija Bertelsmann A.G. u čijem je vlasništvu bila i RHP, tijekom rata je objavljivala propagandni materijal za Hitlera ili knjige poput "Sterilizacija i eutanazija: Doprinos kršćanskoj etici".

Iako je u vlasništvu Bertelsmanna bilo još kompanija, Random House je zanimljiv zbog kontroverze iz 1997. kada su u Websterovom rječniku odlučili proširiti definiciju riječi "nacist" proširivši je na osove koje su "fanatično posvećene kontroliranju određene aktivnosti, prakse i slično".

Mnogi su ovaj potez osudili kao trivijalizaciju pogubnih namjera i poteza nacističkog režima.

Kodak

Njemački ogranak Kodaka tijekom rata koristio je logoraše iz koncentracijskih logora, a i mnogi drugi europski ogranci poslovali su s nacističkom vladom. Wilhelm Keppler, jedan od Hitlerovih vodećih ekonomskih savjetnika, bio je povezan s Kodakom, a i prije početka rata savjetovao je Kodaku i mnogim američkim tvrtkama da je pametna potez otpustiti židovske zaposlenike.

Hugo Boss

Još tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća tvrtka je počela proizvoditi uniforme za naciste, a razlog je jednostavan - sam Hugo Boss pridružio se Nacističkoj partiji i sklopio unosan posao krojenja uniformi za Hitlerovu mladež, jurišnike i SS-ovce. Sve je to podiglo tvrtku na višu razinu i to samo osam godina nakon osnutka.

Posao je išao toliko dobro da je morao uvesti robovsku radnu snagu iz Poljske i Francuske. 1997. njegov sin Siegfried Boss, za jedan austrijski časopis izjavio je: "Naravno da je otac bio u nacistima. No, tko tada nije bio?"

Volkswagen

Ferdinand Porsche, čovjek iza Volkswagena i Porschea, Hitlera je upoznao 1934. i s njim razgovarao o temi stvaranja "auta za narod", a Fuhrer mu je sugerirao da stvori vozilo s oblikom "bube". I tako je nastala legendarna Buba iako mnogi tvrde da je Hitler ideju ukrao od židovskog dizajnera Josepha Ganza koji je slično vozilo predstavio godinu dana ranije.

Vjeruje se da je tijekom Drugog svjetskog rata četiri od pet zaposlenika u Volkswagenovim tvornicama bilo tamo prisilno, a Porsche, koji je osobno poznavao Heinricha Himmlera, robove je direktno dovozio iz Auschwitza.

Bayer

Tijekom rata, kompanija IG Farben proizvodila je zloglasni Zyklon B koji su nacisti koristili u plinskim komorama. Financijski su pomagali i "eksperimente" Josepha Mengelea , a nakon što je rat završio, ova se daleko bogatija tvrtka raspala, a Bayer kao jedan od njezinih dijelova, postao je samostalna kompanija.

Inače, aspirin je stvorio zaposlenik Bayera, Arthur Eichengrun, ali budući da je bio Židov, kompanija nije željela priznati da je lijek izumio Židov, pa su zasluge pripisali Felixu Hofmanu.

Helge Wehmeier, čelni čovjek tvrtke 1995. se javno ispričao Elie Wiesel za sudjelovanje kompanije u Holokaustu.

Siemens

Kao i mnoge druge kompanije i Siemens se tijekom rata okoristio robovskom radnom snagom, ali ova ih je kompanija angažirala tijekom radova na plinskim komorama u kojima su ih nacisti kasnije pobili.

Kompanija je nakon završetka rata imala jedan od najgorih trenutaka u povijesti bilo koje tvrtke. Naime, 2001. pokušali su zaštiti riječ "Zyklon" jer tako su namjeravali nazvati novu liniju proizvoda - između ostalog i liniju plinskih pećnica.

Nekoliko udruga reagiralo je zbog očite veze s Zyklonom B koji se koristio u plinskim komorama.

Kellogg's

Dr. John Harvey Kellogg i njegov brat Will Keith zajedno su stvorili kukuruzne pahuljice koje su ubrzo postale izuzetno popularne. Ono što se nije uhvatilo je Kelloggova druga velika strast - potpuna apstinencija od masturbacije, seksa i seksualne uzbuđenosti. On i njegova žena nikada nisu konzumirali brak već su usvojili više od 40 klinaca.

Uz sve to, zalagao se i za rasnu čistoću.

Zapravo cijela je obitelj slijepo slijedila nauk Crkve adventista sedmog dana, a Kellogg je otišao korak dalje i u Battle Creeku pokrenuo sanatorij.

Jedna od njegovih velikih borbi bio je i "rat protiv crijeva" koja su prema njegovom mišljenju morali biti, ili uklonjena, ili potpuno reformirana zbog parazita. Tamo je izumio i mnoge naprave kao što su krevet za elektroterapeutsku vježbu i stroj za šamaranje.

No, to je sve bilo mačji kašalj za njegov tretman pacijenata koji su prakticirali "zlu masturbaciju". Na klitorise svojih pacijentica nanosio bio karbolnu kiselinu dok bi sve ostale "liječio" elektro šokovima. Štoviše, čak su i pahuljice bile dio većeg plana jer Kellogg je stvorio proizvod od mljevenih žitarica čija je primarna namjena bila otupiti seksualni nagon pacijenata. Corn Flakes je zapravo stvoren sasvim slučajno.

Iako Kellogg nema veze s nacistima, dijelio je njihove svjetonazore pa se zalagao za rasnu čistoću i bio vatreni promicatelj eugenike. Vjerovao je da treba stvoriti registar u kojem bi se nalazili savršeni parovi za razmnožavanje kako bi bijela rasta ostala čista.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Coca-Colu ili Volkswagen, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Coca-Cola ili Volkswagen.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku,  dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više