Ne želite protratiti svoj život? Ova knjiga je za vas

Foto: 123rf

POSTOJE razni izdavači, kao i razni ukusi čitatelja. No rijetki su oni koji doslovce objavljuju hit za hitom. Iz radionice koja nam je donijela bestselere Kako manje misliti, Okruženi idiotima i Govorili su da sam preosjetljiva stiže nova zanimljivost koju je napisao češki autor. O čemu se, dakle, radi?

Knjiga Pronađite svog Marsovca autora Mareka Hermana u naslovu nosi metaforu za dijete u nama. To dijete, taj Marsovac, tu se negdje skriva koliko god godina imali. No s vremenom njegov glas postaje sve tiši. Ta tišina ne znači da nije moćan te nam, ako je nezadovoljan, stvara probleme. On živi u podsvijesti, a poznato je kako naš svjesni dio ima puno manji značaj od podsvjesnog. Mi samo mislimo da upravljamo svojim životom, dok se prava priča piše negdje drugdje, a mi samo slijedimo njezin scenarij kao lik u nekom filmu koji nema veze s nama. 

Znate li točno što želite od života? Mnogi ljudi uopće ne znaju. Ne znaju ni što su sposobni i voljni učiniti. Nisu svjesni ni svojih dobrih ni loših osobina, ne znaju koje su njihove osnovne životne vrijednosti. Na pitanje o smislu svoga života odgovaraju mlako ili pak nikako – o tome ne razmišljaju, "za takve stvari zbilja nemaju vremena". Kao da žive u nekakvom polusnu, kao da o sebi ništa ne znaju. Život im se naprosto – događa. Poznato? Ako ne uvijek, tada ste sigurno i sebe ponekad uhvatili u ovakvoj situaciji. Nekad se ona razriješi sama od sebe, no to je kratkoga vijeka – na važna pitanja kad-tad moramo odgovoriti, a odgovor mora biti sasvim naš, osoban i intiman.

Ako ste među onima koji ne žele protratiti svoj život, onda je knjiga koju držite u rukama pravi izbor. Ona je pravi udžbenik življenja iz kojeg ćete doznati obilje informacija potrebnih za sretan i ispunjen život. Tekst je moćan i poticajan, a posebno intrigira način i osjećaj kojim Marek Herman opisuje svijet male djece – njegov je koncept simpatična pozivnica u svijet dječje psihe. Zanimljiva je tvrdnja da svaka odrasla osoba u sebi nosi malo dijete, svoga Marsovca, koji o njoj zna sve, kao i da je put do sretnog života upravo umijeće slušanja toga unutarnjega glasa na koji su mnogi od nas već odavno zaboravili.

Autor je u jednom intervjuu naveo kako je studirajući tražio odgovore koji će mu otkriti tajne života, no nailazio je samo na suhoparne teorije koje mu nisu ništa donijele. Tako je odlučio sam istraživati te je skupljao znanja iz zanimljivih knjiga koja je iskušavao u svom životu. Ono što je naučio predstavlja nam u svojoj knjizi o Marsovcima u svima nama.

 

Pročitajte više