Neki su se zgražali, mnogi masno zarađivali: Evo bez čega ostaje Zrće bez festivala

Foto: Luka Šangulin/Index

ODLUKOM Sonus festivala postalo je jasno da će sezona na Zrću ovog ljeta izgledati sasvim drugačije nego dosad. 

>>>Sad je službeno: Ništa od velikih partyja na Zrću ove godine, otkazani svi festivali<<<

Svi veliki festivali otkazani su pa je tako najpoznatija hrvatska plaža i službeno ostala bez ijednog festivala u 2020. godini. "Zasad su otkazani festivali koji se održavaju u svibnju i lipnju, uključujući i Hideout festival čija je publika pretežito britanska, a broj gostiju premašuje 10 tisuća", rekli su nam iz Papaya grupe kada je još postojala nada da će se neki festivali održati. Sada je jasno da će gubitak biti puno veći.

Mladi partijaneri, većinom Britanci, Zrće bi okupirali već krajem svibnja na Springbreak festivalu, a partijanje bi se nastavilo kroz lipanj i srpanj pa sve do kolovoza i Sonusa. 

Zrće će biti prazno?

Sve one snimke i fotografije krcatih klubova na Zrću i razuzdane zabave nastajale su uglavnom tijekom festivala. Upravo su to bila događanja koja su privlačila većinski broj gostiju na Zrće pa je teško i zamisliti kako će izgledati plaža, ali i Novalja, sada kada neće biti festivalskih turista.

Mi smo proteklih godina posjećivali tijekom među Britancima najpopularnijeg Hideout festivala koji se ove godine trebao održati od 21. do 25. lipnja. Već su se prošle godine stanovnici Novalje žalili da sezona izgleda mnogo lošije od onih prijašnjih.

"Osjeti se da ih je mnogo manje nego prijašnjih godina, priča se da je ove godine na festival došlo 8000 Britanaca, dok ih je prošle bilo 13 tisuća", požalio nam se jedan prodavač na Zrću prošle godine. Dok su se ranije godine lokalci najviše žalili na nerede koje navodno stvaraju mladi Britanci tijekom partijanja u Novalji, 2019. godine više su se žalili na njihovu malobrojnost.

Manje partijanera, manje problema, ali i manje novca

No, neki su već tad dali naslutiti da bi ipak voljeli da turizam u Novalji krene u drugom smjeru. Jedna iznajmljivačica tad nam se požalila da mora odbijati obitelji s djecom koje joj pošalju upit za apartmane jer je svjesna da ih ne može smjestiti u kuću s mladima koji partijaju do ranih jutarnjih sati. "Mi bismo željeli privući natrag obiteljski turizam, ali to je veoma teško u ovoj situaciji", priznala nam je pomalo sjetno.

Čini se da bi im se ove godine želja mogla ispuniti, iako je trenutno veoma upitno hoće li ili u kojoj mjeri biti i obiteljskog turizma.

Iako nekim stanovnicima Novalje nisu bili dragi, činjenica jest da su mladi partijaneri na Zrću itekako trošili. Redovi pred bankomatima u Novalji i na Zrću uvijek su bili veliki, a Britanci se na cijene i nisu baš žalili. Dok su ih Hrvati smatrali pretjeranim, oni su na pitanja o cijenama na Zrću govorili da su razumne.

Ono što se uvijek spominje kad se spominje Zrće su i problemi s drogom. "750 kuna za kokain, 350 za ketamin. Porukom na Snapchatu su mi poslali cijene droge. Koriste društvene mreže. Objaviš na Instagramu da si na festivalu pa ti pošalju poruku. Pitaju želimo li... Vrlo je jednostavno nabaviti drogu", otkrivali su prošle godine za Index mladi Britanci.

S otkazanim festivalima i toga će sigurno biti manje.

Što će biti s preko 1000 radnika koji su sezonski radili na Zrću?

"Tijekom ljetne sezone plaža Zrće zapošljava preko 1000 radnika koji nažalost neće imati posao ukoliko neće biti ljetne sezone. Osim neposrednih radnih mjesta, nemogućnost otvaranja objekata plaže Zrće posredno utječe i na stotine tvrtki, agencija i lokalnih partnera s kojima imamo dugogodišnju suradnju. Hrvatska event industrija, točnije tvrtke i obrti koji žive direktno od raznih oblika javnih okupljanja, broji oko 2000 subjekata koji zapošljavaju 10.000 ljudi i prihoduju više od 4,5 milijarde kuna godišnje", rekli su nedavno iz Papaya grupe za Index.

>>>Hrvatski noćni klubovi na rubu propasti: Ne planiramo otvarati, onemogućen nam je rad<<<

Otkazivanje festivala utjecat će na rad klubova, kafića, restorana... Vlasnici noćnih klubova diljem Hrvatske još uvijek ne znaju što će biti s njihovim poslovanjem niti hoće li uopće moći raditi ove sezone. Mnogi od njih su se nadali poboljšanju stanja s dolaskom ljeta i sezone, no najnovije vijesti sa Zrća ne nude pretjerano mnogo optimizma.

Ove fotografije snimili smo prošle godine tijekom festivala na Zrću. Nekome će ovi prizori nedostajati, neki će odahnuti što ih ovog ljeta neće biti, no i jedni i drugi itekako će osjetiti razliku s obzirom na prethodne sezone.

Neki kroz mir koji su priželjkivali, neki kroz manjak zabave u kojoj su uživali, no baš svi koji su sezonski imali veze sa Zrćem osjetit će je u novčaniku.

Pročitajte više