Nema baš nikakve šanse da pogodite čiji je ovo poslovni prostor

Foto: Marko Mihaljević

PROŠLA su vremena kad su novinske redakcije bile mračne i zadimljene prostorije u kojima su namrgođeni likovi kuckali po pisaćim mašinama. S  druge strane, redakcije u kojima svatko sjedi u svom odjeljku baš su depresivne pa nam je, kad smo odlučili urediti prostor redakcije portala Index, bilo jasno da nam treba nešto drugačije. Ali što?

Pokazalo se da smo u rušenju ministara bolji nego u uređenju interijera pa smo se za pomoć obratili arhitektonskom studiju SKROZ koji je uredio nekoliko poslovnih prostora.

Njihovi su nas dosadašnji radovi oduševili, od stomatoloških ordinacija i odvjetničkih ureda, preko vrtića i parkova, pa sve do pješačkih mostova i simpatično originalne Kokošvaroši, kokošinjca u Rakovu Potoku pokraj Samobora, uređenog poput kokošjeg naselja. 

Osmisliti prostor nije bio lak zadatak i prva stvar koju ne bilo potrebno učiniti jest vidjeti kako ga iskoristiti na najbolji mogući način. Aktualni događaji diktiraju radno vrijeme i teško je predvidjeti kada ćete i hoćete li uopće imati vremena za opuštanje. No sve to stvara još veću potrebu za prostorom koji će na najbolji mogući način pružiti kvalitetno opuštanje u trenucima kada se za to napokon nađe vremena. 

Prostor je stoga podijeljen u dvije cjeline. Radni, uredski prostori i prostori redakcije obojeni su u bijelo i svedeni na čistu funkcionalnost, a kontrast im čine zajednički prostori koji predstavljaju prepoznatljive dijelove ureda kroz koje se percipira ideja Indexa.

"Naglašene i prepoznatljive karakteristike naručitelja su borbenost, beskompromisno izvještavanje i strastveno istraživačko novinarstvo, s ciljem realnog prenošenja situacije s terena, i to najčešće kontra struje", opisali su nas iz studija SKROZ te dodali: "U skladu s tim, došli smo do ideje ringa kao sinonima za prostor borbe. Element je simbolički prikazan crnim okvirima s rastegnutom teksturom gumenih traka u osnovnoj crvenoj boji Indexa i provlači se kroz sve javne prostore ureda, repetitivno se pojavljujući na zidu i/ili stropu unutar intervencije."

Sve ovo na stranu, činjenica je da nema zaposlenika koji neće primijetiti ogromnu razliku između prostora koji zadovoljava isključivo funkcionalnost i maštovitog radnog okruženja koje vas ne tjera da na kraju radnog vremena samo spakirate stvari i zbrišete glavom bez obzira.  

Sve nas ovo dovodi do nama najdraže prostorije - one namijenjene relaksaciji i zabavi.

Osim što tu evidentno odmaramo od posla, tu i ručamo, čavrljamo, smišljamo nove teme, ali se i zabavljamo igrajući pikado, stolni nogomet, PlayStation, a ako nas nešto naljuti, frustracije možemo ispucati na vreći za boks. Iako biste na prvi pogled mogli steći dojam da se radi o prostoru koji stvara nepotrebnu distrakciju od posla, činjenica je da upravo u trenucima opuštanja nastaju neke od najboljih tema i ideja za tekstove. Možda djeluje kontraintuitivno, ali ponekad je potrebno maknuti se od posla kako bismo ga radili bolje. 

Soba za sastanke također je zamišljena kao multifunkcionalna prostorija, a elementi se u njoj mogu posložiti ovisno o tome za što nam treba. Ukratko, ovo je naša "Lego prostorija". Dobra je za sastanke, ali koristimo je i za snimanje raznoraznih videopriloga, intervjua i slično.  

S obzirom na to da hvaljenje samih sebe (i svojih prostora) nije baš cool, reći ćemo samo da je jako malo onih koji su išli u našu redakciju, a da nisu pohvalili njen izgled. Međutim, daleko bitnije od toga je da napokon imamo prostor koji zadovoljava više-manje sve potrebe zaposlenika. Zabavan, (multi)funkcionalan i cool. 

Na prvi pogled uopće ne izgleda kao klasična redakcija news portala, ali kada je malo bolje proučite, shvatit ćete da je to, ali i više od toga.  
 

Pročitajte više