"Njena težina je abnormalna, tjera cure u grob"

Foto: Instagram

RASPRAVA o plus-size modelima tek je počela, a sve se vrti oko "najveće plus-size manekenke" Tess Holliday.

Nakon što joj je britanski voditelj Piers Morgan poručio da je morbidno pretila te da će je to ubiti, u raspravu se uključila kolumnistica Sarah Vine, koja je usporedila Ashley Graham i Tess Holliday.

"Ovog tjedna Milano je svjedočio pravoj poslastici, supermodel Ashley Graham nosila je reviju Dolce & Gabbane - bila je raskošna vizija ženstvenosti u šifonu s printom leoparda. U modnom smislu, 30-godišnja Graham je plus-size model. U stvarnosti ona predstavlja obične žene na način na koji to većina manekenki ne čini. Nije mršava, no nije ni debela. Normalne je veličine, možda malo veća od prosjeka, ali prelijepa je. Za žene poput mene i brojne druge koje se nikad neće uklapati u stereotipe mršavosti, ona je inspiracija. Tess Holliday, s druge strane, stara 33 godine, visoka 165 centimetara i teška 130 kilograma, krasi ovomjesečnu naslovnicu Cosmopolitana i potpuno je drugačija. Ona je žena čija je težina, bez obzira na to kako je kvalificirali, opasno abnormalna. Svejedno je mnogi pod parolom političke korektnosti predstavljaju kao lavicu i primjer plus-size ljepote. Ona 'promiče' različitost tijela, no ono što predstavlja u stvarnosti je ekstremno i nezdravo poput veličine 0", započela je Sarah.

Dodala je da Tess predstavlja rizik od dijabetesa tipa 2, zamjenu kuka s 40 godina i viši rizik od opasnih bolesti poput raka. Naime, prošlog je tjedna organizacija Cancer Research UK objavila da će pretilost nadmašiti pušenje kao najčešći uzrok bolesti koje se moglo spriječiti u narednih 25 godina.

"Holliday promiče i opravdava tip tijela koji je jednako ekstreman kao pretjerana mršavost te jednako nezdrav. No svi koji se usude dovesti njenu veličinu u pitanje proglašeni su zatucanima i ljudima koji je posramljuju na temelju težine. To je njeno tijelo, slažu se ona i njeni pobornici, i ona s njim može što hoće. Čak i ako promiče morbidnu pretilost, to nije ničija briga. Osim što jest. To je svačija briga. Kad ste influencer, kad ste na naslovnici Cosmopolitana u badiću, kad objavljujete fotografije pred očima 1,7 milijuna ljudi, važno je. Kad potičete mlade žene da slave tijelo koje će ih vjerojatno odvesti u preranu smrt, jako je važno. Holliday tvrdi da šalje pozitivnu poruku. Ne šalje", dodala je.

Ako se šalje poruka da je u redu biti pretio, bit će nemoguće spriječiti prijetnju zdravlju nacije.

"Holliday ne miče stigmu s pretilosti, ona je dio novog kulta koji je pokušava učiniti glamuroznom, a to nije zdravo. Ni za nju ni za mlade koji gledajući nju vide izliku za nezdrav odnos s hranom. Da, dolazimo u različitim veličinama. Da, poticajno je vidjeti različita tijela u modi. No ovo je otišlo u ekstreme i nije osnažujuće", ističe Sarah.

Dodala je da je pretilost jednako štetna kao anoreksija i nitko sa zdravim razumom ne može je ne osuditi.

Pročitajte više