Nobelovac Heaney hvali Eminema

IRSKI pjesnik i nobelovac Seamus Heaney pohvalio je lirski talent kontroverznog američkog rapera Eminema, rekavši da posjeduje "energiju riječi".

Eminem, kojeg su homoseksualci optužili zbog homofobičnih tekstova, a skupine za ženska prava proglasile ženomrscem, "uzdrmao je cijelu generaciju", citirao je Heaneyja list Daily Telegraph u utorak.

Bivšeg profesora pjesništva na sveučilištu u Oxfordu novinari su na predavanju u Norwichu upitali postoji li poznata osoba koja je pobudila interes za pjesništvo i liriku kao što su to nekad činili glazbenici Bob Dylan i John Lennon.

Dobitnik Nobelove nagrade 1995. rekao je: "Postoji taj tip Eminem. On je definirao što je moguće. Uzdrmao je cijelu jednu generaciju. I nije to učinio samo svojim subverzivnim ponašanjem, već i svojom energijom riječi".

Rap zvijezda Eminem predvodi u zadnjih 12 mjeseci sve filmske i glazbene liste u Americi i Britaniji, a u ožujku je osvojio Oscara za najbolju pjesmu, "Lose Yourself", iz njegova polu-autobiografskog filma "8 milja".

Eminem je dobio izvrsne kritike za ulogu ambicioznog rapera, koji se bori da izađe iz beznadnih ulica Detroita.



Pročitajte više