Nova dimenzija gluposti: Automobili pod tipkama

STARA je stvar da su Amerikanci itekako podložni trendovima. Otkrivanje tople vode im je u krvi, a u pogledu kojekakvih besmislica nema im premca. Osamdesetih su se bavili kojekakvim preradama "jugića", devedesetih otkrivaju čari europskih klasika, a početkom novog tisućljeća ostaju zaluđeni Fast&Furious bolidima.

U posljednje vrijeme na američkim ulicama može se naići na automobile potpuno prekrivene tipkama. Kako se radi o tipkama s kompjuterskih tastatura, mnogi su pretpostavili da se radi o kompjuterskim "freakovima". Možda i ima istine u tome da poneki kompjuteraš skromnih financijskih mogućnosti na ovaj način želi biti zapažen, ali s obzirom na skromne informacije, vrlo je teško generalizirati.

Druga pretpostavka je da se radi o pritajenim "metro-tipovima", koji nakon što su prerasli puzzle, drugu ljubav nalaze u izradi goblena. Kako to baš i nije previše macho, rješenje je pronađeno u kombinaciji dviju, modernom muškarcu najvažnijih stvari, automobilu i kompjutoru.

Tipke su vrlo jeftina sirovina, gotovo bezvrijedna, a ima ih u svim bojama, čime je stvoren prvi preduvjet za širenje hobija. Drugi su ravne, metalne površine automobila, koje mogu poslužiti kao podloga za razvoj "umjetničkog dijela". I na koncu, mobilnost dopušta zamijećenost, pa zakup galerije nije potreban.

U prvim danima najčešće su se mogli vidjeti različiti natpisi, a zatim su uslijedile nešto angažiranije poruke, kao što je oznaka "Peace” na automobilu snimljenom u Hollywoodu. Krajem prošlog mjeseca na cesti su se pojavili automobili s likom Homera Simpsona, a zatim i motivi inspirirani drugim ikonama Amerike, kao što je Uncle Sam. 

U sjeni brojnih trendova najčešće diktiranih domaćom filmskom produkcijom, u SAD-u paralelno egzistiraju kojekakvi fan klubovi. Dojam je da svatko ima neki hobi i da se pod svaku cijenu želi izdvojiti iz mase. Pored klubova obožavatelja Puch-ovih mopeda i ruskih Niva, postoje i, da ostanemo u granicama pristojnosti, više-manje besmislene grupe istomišljenika.

M.N.

Pročitajte više