Novi motori za Avensis

TOYOTA u Frankfurtu predstavlja nekoliko značajnih novosti, Avnensis dobiva dva nova motora, a Avensis Verso i RAV4 su prošli kroz svoj prvi redizajn.

Top izvedbu Avensisa od sada pokreće 2.4-litarski benzinski agregat sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Motor razvija maksimalnu snagu od 163 KS pri 5.800 o/min i 230 Nm okretnog momenta pri 3.800 o/min.

Avensis u ovoj izvedbi sa 9.1 s za ubrzanje do 100 km/h i 220 km/h maksimalne brzine itekako nudi idealnu kombinaciju sportskih performansi i uglađenosti, koja do izražaja dolazi zahvaljujući novom 5-stupanjskom automatskom mjenjaču.  Automatski mjenjač karakterizira kraći odziv, što vožnju zavojitim, a posebice cestama s učestalim usponima, čini osjetno ugodnijom i nadasve sigurnijom. Također, mjenjač posjeduje Multi-mode sustav, koji omogućava vozaču da odabire između nekoliko modova rada. 

Uz benzinski novitet, Toyota predstavlja novi dizelski agregat D-CAT generacije, zahvaljujući kojim je Avensis ne samo najsigurniji automobil, već se može pohvaliti i s najčišćim dizelskim agregatom na svijetu. Emisija štetnih plinova je drastično smanjena, ovisno o vrsti čestica i do 90 % niža od Euro IV standarda. Druga generacija common-raila može generirati pritisak ubrizgavanja do 1800 bara. 

2.0 D-CAT agregat razvija 116 KS maksimalne snage pri 3.600 o/min i 280 Nm okretnog momenta pri 2.200 o/min. Iako je riječ o dizelašu, koji je snagom desetak posto slabiji od konkurencije, performanse su sasvim solidne. Ubrzanje do 100 km/h traje 11.2 sekundi, a maksimalna brzina 195 km/h.

Pročitajte više