Obnovljen Audi A6

VRLO uspješna Audijeva limuzina predstavlja se u obnovljenom izdanju. Osim estetskih osvježenja model će se od jeseni nuditi i u novoj motornoj izvedbi. No, posebna poslastica ipak je RS6 u limuzinskoj izvedbi, automobil pred kojim mora ustuknuti čak i BMW M5.

Novi A6 dobiva 3.0 TFSI motor. Novu generacija šestaka u V rasporedu karakterizira izravno ubrizgavanje goriva kao i kompresorska pripomoć. Razvija 290 KS, uz 420 Nm okretnog momenta dostupnog već pri 2.500 o/min. Sve to u kombinaciji s Tiptronic mjenjačem i pogonom na sve kotače omogućuje vrhunske performanse.

Ubrzanje do 100 km/h apsolvira za 5,9 s i postiže maksimalnih 250 km/h, dok je prosječna potrošnja uzornih 9,5 l/100 km. Inače, kuru pomlađivanja prošli su i ostali motori iz ponude, šest benzinskih i četiri dizelska, a blage modifikacije zabilježene su i na ovjesu te upravljačkom sustavu.

Priča za sebe je je limuzinski RS6. 580 KS i 650 Nm u kombinaciji s vrhunskim podvozjem i nebrojeno puta dokazanim quattro pogonom garancija su uspjeha u konkurenciji sportskih limuzina. Preciznije, 4,5 sekundi za sprint do 100 km/h i maksimalac limitiran na 280 km/h jasan su znak dolaska novog igrača.

Kad je pak u pitanju vizualni dojam najkraće rečeno radi se o prepisu stila s posljednjih noviteta. Svjetlosni sklopovi dobili su sve popularniju LED tehnologiju, a novi izgled bilježe elementi karoserije poput odbojnika, maske i pratećih detalja.

Kabina je osvježenja kvalitetnijim materijalima, a više je i opreme. Osim nove grafike instrumenata pozornost privlači poboljšani MMI sustav.

Kroz isti program pomlađivanja prošle su i ostale karoserijske izvedbe počevši od Avanta, preko Allroada i sportskog S6. Premijera je zakazana za Pariz, dok će prodaja na njemačkom tržištu uslijediti koji tjedan kasnije, i to po početnoj cijeni od 34.200 eura. Recimo i kako RS6 starta cijenom od oko 105.000 eura.

I za kraj spomenimo kako je samo prošle godine A6 prodan u čak 234.000 primjeraka čime je u svom segmentu zauzeo tržišni udio (Europa) od 37 posto.

Pročitajte više