Od Jugovizije u Zadru 1990. očekivalo se puno, Tajči i Massimo bili su favoriti

Screenshot: YouTube

OTKAKO je Let 3 pobijedio na ovogodišnjoj Dori reakcije na hrvatske predstavnike na Eurosongu ne prestaju. Tim povodom vam u suradnji s Yugopapirom donosimo tekst o jugoslavenskom izboru za pjesmu Eurovizije 1990. godine.

Siječanj 1990.: Televizija Zagreb ove godine ima dvostruku eurovizijsku ulogu - početkom ožujka domaćin je Jugoviziji, našem domaćem izbornom natjecanju, a početkom svibnja velikoj europskoj gala priredbi u Zagrebu. S obzirom na značenje koje Pjesma Eurovizije ima u kulturnom, turističkom i privrednom smislu, posao koji je pred organizatorima nije ni lak ni jednostavan.

Prva provjera koliko možemo je Jugovizija u Zadru 3. ožujka. Nakon svih dosadašnjih uspjeha i pronalaženja prave formule kako se dopasti YU publici, a zatim i Europi, obaveza više je i svoj televizijski centar predstaviti s pravom ekipom. Svoje povjerenje žiri je poklonio Tatjani Matejaš, Massimu Saviću i novoosnovanom splitskom duetu Zorici Kondži i Oliveru Dragojeviću.

Za domaću trku TV Zagreb ima svoje adute - Tatjana Matejaš ima mladost, polet, nesputanost, njezine glasovne mogućnosti već su nekoliko puta provjerene. Za nju je Zrinko Tutić napravio pjesmu koja možda i odgovara njezinu stilu i godinama.

Massimo je vjerojatno jedan od naših najkvalitetnijih interpreta, pjevač koji je nekoliko puta već svojom pojavom i pjesmom bio nadomak pobjede na domaćem izbornom natjecanju.

I Zorica Kondža i Oliver Dragojević svoje su glasovne kvalitete i scenski izgled dokazali i osvajali publiku. Runjićeva pjesma nešto je novo i velik je izazov. Skladan tandem mladosti i decentnosti može biti prava formula za uspjeh.

Traženje krivih poteza

Kao i mnogo puta do sada, bit će i onih kojima se odabir TV Zagreba, našeg najjačeg zabavno-glazbenog centra, neće svidjeti, a kao i svake godine u radu žirija tražili su se i neki krivi potezi. Zabunu je mogla izazvati i činjenica da se kao autor pojavljuje Zrinko Tutić u dvije pjesme premda je i lani bilo slično (kad se u dvostrukoj ulozi autora pojavio Rajko Dujmić, eurovizijski laureat). Na moguće glasine Zrinko Tutić reagira mirno.

"Jugovizija je uvijek bila, sasvim sigurno i po mom mišljenju, jedna od najgledanijih televizijskih emisija. Smatram da je to sjajna prilika za promociju jedne mlade djevojke kakva je Tajči i pjevača kao što je Massimo te njihovih novih projekata. I bez toga da ljudi pričaju o kategoriji pobjede i njihova imena i moje ime izazivaju pozornost. I lani smo bili Massimo i ja apsolutni pobjednici, bilo je tako i ranije, ali nikad nismo pobijedili. Ako ljudima odgovara da budemo tu negdje - zašto ne."

Jesu li pjesme koje pjevaju Massimo i Tajči definitivno završene?

Da, uvijek postoje i male korekcije, a ja sam imao najviše dilema oko naslova. U završnoj verziji Tajčina pjesma zove se Hajde da ludujemo, a Massimova Pjesma za tebe.

Poslušajte kako zvuči prva verzija Tajčine pjesme, zvala se Berači jagoda.

Bilo je glasina i o nekim spornim momentima oko odabira pjesama. Znate li nešto o tome?

Ja sam autor, napravio sam pjesme, a sve drugo je bilo u domeni žirija.

Što kaže pravilnik

Predsjednik žirija TV Zagreb bio je Stjepan Mihaljinec, muzički urednik Radio Zagreba. Sporni moment može biti i pitanje dopušta li pravilnik promjenu pjevača.

Naš pravilnik rađen je prema eurovizijskom pravilniku i mogućnost zamjene pjevača postoji. Tako drugu pjesmu Zrinka Tutića pjeva Massimo Savić, premda je bio predložen neki drugi pjevač. Zanimaju nas jedino kvaliteta i uspješnost.

Neke dvojbe mogla je izazvati i vijest da je Tatjana Matejaš izvela svoju pjesmu 17. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Dužnost članova žirija je bila da od materijala koji je prijavljen odabere najbolje pjesme za reprezentaciju televizijskog centra Zagreb. Ako netko raspolaže takvim podacima, onda je to neozbiljno i od autora i od izvođača, a pretpostavljam da to nije nikome u interesu.

Ali ima nešto drugo - ni pjesma koja pobijedi u Zadru ne smije se izvoditi, ali se to teorijski može dogoditi - dobronamjerno ili ne. Znate li kako se to radi? Netko snimi pobjedničku pjesmu s televizora i tu snimku uz veliku medijsku pozornost plasira na lokalne radiostanice. To je prilika za diskvalifikaciju...

Do Zadra je ostalo tek nešto više od mjesec dana. Ispred TV Zagreba organizator je muzičko-zabavna redakcija i njezin urednik Silvije Hum. Velika priredba u Jazinama trebala bi napraviti višesatni originalni program.

"Jugovizija u Zadru je prilika da se pokažu sve mogućnosti televizije kao medija. Tu više nije riječ samo o izravnom prijenosu zabavne emisije već o svemu što ima jedan šou-program. Idemo maksimalno ambiciozno i s najvišim kriterijima jer imamo sve što je potrebno za vrhunski televizijski prijenos", smatra Silvije Hum. 

"I cjelokupna tehnika koju imamo u funkciji je estetike i atraktivnosti takvih programa, pa čak i na određen način proba za sve ono što bismo u budućnosti trebali raditi. S te strane Zadar je izazov i puno očekujemo. Smatram da bi to trebao biti neviđeni televizijski prijenos. To je što se tiče forme. Cilj nam je da i u sadržaju idemo korak dalje premda je formula već znana. Novi je izazov tu poznatu formulu dati na novi način" zaključio je.

Napisala: Mirela Kruhak (Top, 1990.)

Pročitajte više