Operna diva Montserrat Caballe za 10 dana dolazi u Umag

PJEVAČKA diva Montserrat Caballe za 10 dana dolazi u Hrvatsku. Caballe pjeva na otvorenju ATP-a u Umagu, 23. srpnja, a dan ranije stiže u Lijepu našu u poslijepodnevnim satima. Španjolska sopranistica, rođena u Barceloni, u opernom je svijetu poznata po nadimku "La Superba", što znači da ima status apsolutne dive. Pjevala je u preko 80 opernih uloga, od barokne opere do Verdija, Wagnera, Puccinija, Straussa. Njezin glas je poznat po svojoj čistoći, preciznoj kontroli i kao izuzetno moćan. Caballe je poznata i po humanitarnom radu, UNESCO-va je ambasadorica Dobre volje, a u Barceloni godinama djeluje njena Zaklada za pomoć napuštenoj djeci.

Snimila je duet s rock pjevačem Freddiejem Mercuryjem (Queen), hit "Barcelona". Pjesma je nakon objave na istoimenom albumu postala 1992. godine i himna Ljetne olimpijade u Barceloni. Caballe je "Barcelonu" izvela uživo i 1999. godine na otvorenju finalne utakmice UEFA Lige prvaka na Camp Nou stadionu u Barceloni, uz snimku tada pokojnog Mercuryja na LED ekranu stadiona. Svojom osobnošću, ljudskom toplinom, karizmom i nevjerojatnim glasovnim mogućnostima Caballe očarava publiku diljem svijeta već gotovo pet desetljeća.

Hrvatska publika imat će je priliku slušati 23. srpnja od 21 sat, na svjetskoj turneji u okviru koje otvara 22. ATP u Umagu. Montserrat na koncertu u Umagu pjeva u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji je osnovan u okviru Muzičkog centra Crne Gore, a nastupio je na premijernom koncertu 14. prosinca 2007. godine pod ravnanjem voditelja-dirigenta Alekseja Šatskog. Svirali su premijeru prve crnogorske opere "Balkanska carica", a u protekle četiri sezone sa orkestrom su surađivali istaknuti crnogorski i inozemni umjetnici: Goran Krivokapić, Grigorij Krasko, Vladimir Ovčinikov, Boštjan Lipovšek, Ingomar Rojner, Roman Simović, Štefan Kropfič, Emanuel Sison, Tim Hju, Ronald Colman. Koncert u Umagu je prvi nastup ovog mladog orkestra u Hrvatskoj.

Orkestrom će na koncertu u Umagu ravnati španjolski dirigent Jose Collado, svjetski poznati dirigent koji je ravnao u najvećim opernim kućama sa najvećim izvođačima današnjice. Kao operni dirigent Collado je radio u svjetskim kućama uključujući i Metropolitan Operu, Carnegie Hall u New Yorku, Scalu u Milanu, Arenu u Veroni, Royal Albert Hall i Royal Festival Hall u Londonu, a radio je s pjevačima kao što su Jaime Aragall, Montserrat Caballe, Piero Cappuccilli, Ileana Cotrubas, Placido Domingo, Edita Gruberova, Barbara Hendricks, René Kollo, Alfredo Kraus, Luis Lima, Eva Marton, Leo Nucci, Elena Obraztsova, Katia Ricciarelli.

Pročitajte više