Harry i Meghan su izgubili titule: Ostaju li i dalje vojvode od Sussexa?

Foto: EPA

PRINC Harry i Meghan Markle definitivno se neće vratiti na kraljevske dužnosti. Kraljica je danas službeno potvrdila vijest, a potvrda dolazi godinu dana nakon što su se povukli iz kraljevskog života.

"Nakon razgovora s vojvodom, kraljica Elizabeta je napisala službenu potvrdu da se Meghan i Harry neće vraćati na službene dužnosti i da su im onemogućene odgovornosti u javnoj službi. Počasna vojna imenovanja i kraljevska pokroviteljstva koja su držali vojvoda i vojvotkinja bit će vraćeni Njezinu Veličanstvu, prije nego što budu ponovno raspodijeljeni među radnim članovima Kraljevske obitelji", stoji u priopćenju.

Na društvenim mrežama pokrenulo se pitanje koje su to titule koje su im oduzete i hoće li njih dvoje i dalje ostati vojvoda i vojvotkinja od Sussexa.

Dakle, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa bit će lišeni svojih počasnih vojnih imenovanja i kraljevskih pokroviteljstava. Kraljica je prisilila par da prekinu sve službene veze s kraljevskom obitelji nakon što su se odlučili odreći svojih dužnosti i zauvijek se odmaknuti od javne službe. Harryjeva počasna vojna imenovanja, poput generalnog kapetana kraljevskih marinaca koje je 2017. godine preuzeo od svog djeda princa Philipa nakon što je tu ulogu obnašao 64 godine, sada će se preraspodijeliti drugom članu obitelji.

Tako će i pokroviteljstvo Narodnog kazališta koje je kraljica poklonila bivšoj glumici Meghan 2019. nakon što ga je držala 45 godina biti oduzeto i dodijeljeno drugom članu obitelji.

Ipak, njih dvoje vrlo vjerojatno ostaju vojvoda i vojvotkinja od Sussexa i zadržavaju titulu koju su od kraljice dobili na dan vjenčanja.

Titule HRH, odnosno "kraljevska visočanstva" oduzete su im prošle godine nakon što su objavili da se povlače s dužnosti i sele iz Velike Britanije.

Ako bi kraljica Harryja i Meghan lišila titula vojvode i vojvotkinje od Sussexa (za što su šanse minimalne), Harry bi i dalje ostao princ, budući da je pravo na to stekao rođenjem. 

Pročitajte više