Osvojite nagrade iz filma "Shrek 2"

NAKON borbe s ljutim zmajem i zlim lordom Farqueaadom za ruku princeze Fione, Shrek se nalazi pred najvećim izazovom - roditeljima svoje dragane. Po povratku s medenog mjeseca pozvani su u posjet Fioninim roditeljima, kralju i kraljici Dalekog, dalekog kraljevstva. Dočekuju ih svi stanovnici kraljevstva, uključujući kralja i kraljicu koje nitko nije pripremio na izgled njihova zeta, kao niti na to koliko se njihova djevojčica… promijenila.

Ni Shrek ni Fiona nisu znali da je njihov brak poremetio sve planove njezina oca vezane uz njenu budućnost… i njegovu vlastitu. Kralj je sad prisiljen zamoliti pomoć Kume vile, zgodnog Kraljevića Šarmera te zloglasnog ubojice zelenih čudovišta Mačka u čizmama.

O produkciji

Komedija Shrek je kompjutorski animiran film koji je premijerno prikazan 2001. godine, ostvario veliku zaradu, dobio pohvale kritike i osvojio Oscara u novoj kategoriji najboljeg animiranog dugometražnog filma. Iako se odmah počelo planirati snimanje njegova nastavka, to nije bio jednostavno već i stoga što je nedostajalo nekoliko osnovnih elemenata, među kojima je bila i sama priča.

Redatelj Kelly Asbury objašnjava: "Film Shrek 2 istražuje što se događa kad se poremeti prirodna ravnoteža bajke. Fionu su roditelji zaključali u kulu i čekali zgodnog princa da je spasi i prekine čaroliju zbog koje se ona sa zalaskom sunca pretvarala u zeleno čudovište. Nisu računali na to da bi je mogao spasiti Shrek, koji čaroliju nije prekinuo nego preokrenuo, pa je njihova kćer zeleno čudovište i noću i danju."

Obitelj i prijatelji

Film Shrek 2 ne bi mogao nastati bez troje glavnih likova - Shreka, Magarca i princeze Fione, odnosno Mikea Myersa, Eddiea Murphya i Cameron Diaz koji su sinkronizirali njihove glasove.

"Mike jest Shrek. Njih se dvojica ne mogu razdvojiti. Mike nije samo izvrstan glumac, već i sjajan filmotvorac i tekstopisac koji poznaje svoj lik bolje od svih nas, pa su i njegove ideje bolje od naših," tvrdi Adamson.

Nakon medenog mjeseca Shrek i Fiona svoju budućnost vide u ležanju u močvari, hranjenju močvarnim štakorima i povremenim susretima s neprijateljski nastrojenim ljudima iz grada. Pred njima je još samo jedna pojedinost - upoznavanje s njenim roditeljima. Cameron Diaz kaže: "Naravno da Fionu brine kako će je roditelji primiti sad kad se potpuno promijenila, no mislim da je udajom za Shreka stekla novo, veliko samopouzdanje. Ona ga iskreno voli, što je najveći razlog za prihvaćanje samoga sebe i, ukoliko ćete biti sretni zajedno, možete živjeti čak i u močvari."

"Cameron daje Fioni osjećaj samostalne ličnosti - u njezinu glasu čujete da voli Shreka bez obzira razgovara li s njime ili o njemu," dodaje Vernon.

Postoji još jedan član kojeg se ne može izostaviti - to je Magarac, kojem glas daje Eddie Murphy. Sam se pozvao na dugo putovanje u Daleko, daleko kraljevstvo, a uskoro je počeo izluđivati Shreka i Fionu prastarim pitanjem: "Jesmo li već stigli?"

Koordinacija glasova i animacije od ključne je važnosti za uspjeh filma. Glavni animatori Raman Hui, Tim Cheung i James Baxter proučavali su snimke dijaloga ne bi li dobili dodatnu inspiraciju za animiranje likova. Neki su od njih čak uzeli satove glume da bi shvatili kojim se metodama glumci služe pri izražavanju emocija svojih likova.

O glumcima

Mike Myers ponovno daje glas Shreku. Taj je komičar poznat po brojnim ulogama na filmu i televiziji. Godine 1997. sudjelovao je u pisanju scenarija, producirao je i glumio u hit-komediji Austin Powers: Tajanstveni tajni agent, kao i u njegovom nastavku Austin Powers: Špijun koji me hvatao u kojem je imao čak tri uloge. Uslijedio je i Austin Powers: Goldmember 2002. godine.

Eddie Murphy ponovno je posudio glas Magarcu čije neprekidno brbljanje ometa Shreka. Za sinkronizaciju prvog filma Murphy je dobio brojne nagrade.

Cameron Diaz ponovno je sinkronizirala glas princeze Fione koja je pronašla istinsku ljubav i otkrila svoju pravu prirodu u Oscarom nagrađenom mega-hitu Shrek.

Julie Andrews daje glas majci princeze Fione, kraljici Lilian, koja ima svoje razloge za prihvaćanje kćerina odabranika.

Antonio Banderas posudio je glas Mačku u čizmama, koji je isprva Shrekov protivnik, da bi mu zatim postao prijateljem i saveznikom.

John Cleese daje glas kralju Haroldu, ocu princeze Fione. On je jedan od najtalentiranijih i najutjecajnijih komičara kojega publika pamti kao novoga Q-a u filmu o Jamesu Bondu Umri drugi dan, dok je u filmu Svijet nije dovoljan glumio R-a.

Rupert Everett sinkronizira glas Princa Šarrmera za kojeg se princeza Fiona prvotno trebala udati.

Blitz film je za posjetitelje Index.hr portala pripremio majice s motivima iz filma "Shrek 2". Prvo dvoje posjetitelja koji pošalju točan odgovor osvojit će Blitzovu nagradu, koju će dobitnici dobiti zajedno s Indexovim paketom iznenađenja.

Kako biste osvojili nagradu, na e-mail nam, zajedno sa svojim imenom i prezimenom, pošaljite točan odgovor na pitanje: "U kojoj je kategoriji prvi film o Shrek iz 2001. godine osvojio Oscara?"

>>Odgovore šaljite do 17h, 29. srpnja

Pročitajte više