Ova sedmogodišnja curica odmah je po rođenju ušla u povijest

Foto: EPA

PRINCEZA Charlotte od Cambridgea, drugo dijete princa Williama i Kate Middleton, danas slavi sedmi rođendan.

Drugog dana svibnja 2015. godine cijeli je svijet čekao rođenje nove kraljevske bebe, a kada je objavljeno da je vojvotkinja u jutarnjim satima rodila djevojčicu, nastalo je opće oduševljenje. Pred bolnicom St. Mary u Londonu novinari i fanovi kraljevske obitelji danima su kampirali i čekali rođenje nove kraljevske bebe, a malena je odmah postala udarna vijest u britanskim medijima.

Kate Middleton i princ William su nekoliko sati nakon porođaja izašli iz bolnice i cijelom svijetu pokazali malenu princezu, a nekoliko dana kasnije objavljeno je da je princeza dobila ime Charlotte Elizabeth Diana.

Charlotte je odmah po rođenju ušla u povijest

Charlotte je odmah po rođenju ušla u britansku povijest. Ona je prva britanska princeza koja se rodila nakon ukidanja muške primogeniture u kraljevskoj obitelji 2013. godine. To znači da Charlotte u redu za britansku krunu ne može ugroziti mlađi brat.

Djevojčica je rođena kao četvrta u redu za prijestolje (iza djeda Charlesa, oca Williama i starijeg brata Georgea), a na četvrtom mjestu je i ostala kada se rodio njezin mlađi brat Louis.

Njezina pozicija u redu za krunu pomaknut će se niže tek kada njezin stariji brat George dobije potomke. Dakle, da se Charlotte kojim slučajem rodila prva, ona bi bila u direktnoj liniji nasljeđivanja i postala britanska kraljica bez obzira na mlađu braću.

Kraljičina kći princeza Anne je zbog muške primogeniture trenutno 17. u redu za nasljeđivanje krune, iako je kraljičino drugo dijete. Anne su rođenjem u liniji nasljeđivanja preskočila oba mlađa brata, kao i njihova djeca i unuci. 

 

Pročitajte više