Ovaj film je dobio Oscara za najbolji međunarodni film

Foto: Press

Oscara za najbolji međunarodni film dobio je britanski film Jonathana Glazera Zona interesa snimljen na njemačkom jeziku po knjizi Martina Amisa. Film govori o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj ženi Hedwig koji mirno žive u kući smještenoj odmah uz koncentracijski logor u kojemu je ubijeno više od milijun ljudi.

Primajući nagradu Glazer je rekao da je u filmu, snimljenom u potpunosti u Auschwitzu, želio pokazati da su svi ljudi sposobni za nasilje. "Mislimo da se nikad ne bismo mogli ponašati na taj način i ne ponašamo se na taj način, ali ja mislim da bismo u to morali biti malo manje sigurni", rekao je Glazer.

 

U kategoriji međunarodnog filma nominirani su bili i njemački film Das Lehrerzimmer, talijanski Io Capitano, japanski Savršeni dani i španjolski La sociedad de la nieve. Zoni interesa Oscar je dodijeljen i u kategoriji zvuka, u kojoj su bili nominirani i Kreator, Maestro, Nemoguća misija: Odmazda – prvi dio i Oppenheimer.

Film, koji je osvojio i Grand Prix na festivalu u Cannesu, nominiran je i za Oscare u kategorijama najboljeg filma, režije i adaptiranog scenarija.

Filmu Uboga stvorenja Oscari za scenografiju, kostimografiju te šminku i frizuru

Film Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa o Belli Baxter osvojio je Oscare u kategorijama scenografije, kostimografije te šminke i frizure. U filmu o mladoj ženi u viktorijanskom Londonu koju nakon smrti transplantacijom mozga vraća u život znanstvenik Godwin Baxter, glume Emma Stone, Willem Dafoe i Mark Ruffalo.

U kategorijama scenografije i kostimografije nominirani su bili i Barbie, Ubojice cvjetnog mjeseca, Napoleon i Oppenheimer. Za najbolju šminku i frizuru konkurirali su Golda, Maestro, Oppenheimer i Society of the Snow.

Film Uboga stvorenja nominiran je u ukupno 11 kategorija.

Tri Oscara za Oppenheimera - Robertu Downeyu Jr. za sporednu ulogu, za montažu i za fotografiju

Robert Downey Jr. nagrađen je za ulogu Lewisa Straussa, umirovljenog pomorskog časnika i direktora Projekta Manhattan, u biografskom filmu o tvorcu atomske bombe Oppenheimer, koji je u utrku za Oscare ušao s 13 nominacija.

Glumac je zahvalio svojem "strašnom djetinjstvu i Akademiji - tim redom", ženi Susan i ekipi Oppenheimera. "Ono što napravimo je značajno", rekao je Downey. "Ono što odlučimo napraviti je bitno", dodao je. Nominirani su bili i Sterling K Brown za Američku fikciju, Robert De Niro za film Ubojice cvjetnog mjeseca, Ryan Gosling za film Barbie i Mark Ruffallo za ulogu u Ubogim stvorenjima.

Snimatelj Hoyte van Hoytema nagrađen je za najbolju fotografiju, a Oppenheimeru je dodijeljen i Oscar za najbolju montažu. Za najbolju fotografiju nominirani su bili i Ed Lachman za film El Conde, Matthew Libatique za Maestra, Rodrigo Prieto za Ubojice cvjetnog mjeseca i Robby Ryan za Uboga stvorenja.

Za montažu su bili nominirani i Anatomija pada, The Holdovers, Ubojice cvjetnog mjeseca i Uboga stvorenja.

Film Godzila; Minus jedan nagrađen je za najbolje vizualne efekte, a nominirani su bili i Kreator, Napoleon, Nemoguća misija: Odmazda - prvi dio i Čuvari galaksije 3.

Pročitajte više