Ovako su izgledala posljednja dva dana života Freddieja Mercuryja

Getty

FREDDIE Mercury preminuo je na današnji dan 1991. godine u Londonu. Glazbena legenda i dalje živi, a film Bohemian Rapsody oduševio je milijune njegovih fanova diljem svijeta. Na godišnjicu njegove smrti mnogi njegovi prijatelji i poznanici prisjećaju se najvećeg pjevača svih vremena, a mediji donose priču o danima prije i nakon njegove smrti.

Iako je britanska i svjetska javnost godinama nagađala o njegovoj bolesti, Mercury je priznao da ima AIDS tek 48 sati prije smrti. 

Freddie je navodno pozvao svog osobnog asistenta Petera Freestonea u kuću koju je dijelio s Jimom Huttonom te mu rekao da želi objaviti da ima AIDS, ali ni tada nije izgovorio ime opake bolesti koja mu je oduzimala život.

"OK, imam ovo...", rekao je Freestoneu te su zajedno sastavili priopćenje koje je u medijima izašlo 23. studenoga 1991.

"Nakon ogromnih nagađanja u tisku tijekom posljednje dvije godine, želim potvrditi da sam HIV pozitivan i da imam AIDS. Smatrao sam da je ispravno zadržati ovu informaciju u privatnosti do sada da bih zaštitio privatnost ljudi oko mene. Međutim, došlo je vrijeme da moji prijatelji i fanovi širom svijeta saznaju istinu i nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim liječnicima i svima u svijetu u borbi protiv ove strašne bolesti. Moja privatnost mi je uvijek bila važna i poznato je da rijetko dajem intervjue. Molim vas da razumijete da će se tako i nastaviti", objavio je.

Nakon 48 sati Freddie je umro.

"Samo je prestao disati", tvrdi njegov partner, a već dulje kruži informacija da su njegove posljednje riječi bile "pee pee", odnosno da je tražio pomoć da ode na zahod.

Pročitajte više