Ovih se bizarnih pravila moraju držati članovi kraljevske obitelji kad putuju

Foto: Shutterstock

ČLANOVI kraljevske obitelji imaju brojna pravila i ne mogu se uvijek opustiti u onolikoj mjeri koliko se to nama čini, piše Bright Side. Ipak, možda najneobičnija pravila odnose se na njihova putovanja.

1. Njihova su putovanja kratka i dosadna

Princeze, vojvotkinje, pa čak i kraljica, mogu samo sanjati o putovanjima punim izleta, ležernih šetnji i posjeta kafićima. Naravno, mogu priuštiti sebi da posjete bilo koji dio svijeta, tako da ih i ne treba puno žaliti. Ipak, većinu svog vremena članovi kraljevske obitelji provode u službenim posjetima i svaka minuta im je precizno isplanirana. Oni čak znaju i u koje vrijeme će napustiti neki događaj i ući u auto. Usput rečeno, najčešće imaju samo 40 minuta da posjete najpopularnije svjetske atrakcije.

2. Trebali bi uvijek imati dvostruku, identičnu garderobu

Osobna asistentica kraljice i njena stilistica Angela Kelly uvijek izrađuje dva identična odijela za Elizabetu II. Stvar je u tome da kraljica uvijek mora izgledati besprijekorno. Dakle, ako dođe do nekih neplaniranih stvari, ona se može brzo presvući, dok još nitko nije primijetio što se dogodilo. Oni ni slučajno ne smiju imati bilo kakve rupe, šavove i mrlje na odjeći.

3. Uvijek moraju imati crno odijelo

Predstavnici monarhije uvijek moraju imati crno odijelo u svom kovčegu. Ono nije za svečane prilike, već u slučaju da netko od rođaka ili bliskih prijatelja obitelji umre dok su oni na putovanju. Tako će, po povratku s puta, biti prikladno obučeni.

Ovo pravilo je usvojeno kada je umro otac kraljice Elizabete 1952. godine dok je ona bila u Africi. Kada se vratila, morala je čekati u avionu dok joj ne donesu crno odijelo.

4. Trebali bi imati zalihe vlastite krvi

Vjerujemo da je ovo najuvrnutija stvar koja se može naći u kovčegu članova kraljevske obitelji. Ipak, protokol nalaže da moraju imati sa sobom zalihe vlastite krvi. Osim toga, tu uvijek mora biti i liječnik koji bi izvršio transfuziju krvi ako zatreba, tako da na putovanja s njima uvijek ide njihov osobni liječnik.

5. Njih prati velika grupa asistenata

Kamo god da krenu, kraljevsku obitelj prati velika grupa asistenata. Tajnice, frizerke, tjelohranitelji, stilisti i dadilje... Svi koji mogu biti od pomoći idu na putovanja s njima. Kraljica ima 34 asistenta, a vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea oko 10 pomoćnika. Meghan i Harryja prati samo nekoliko prevoditelja i osobni stilisti.

6. Moraju znati kako se pozdraviti s ljudima na svim jezicima svijeta

Oni, pored ovoga, trebaju biti upoznati i s pravilima ponašanja u državi koju posjećuju i da ih poštuju. Uvijek imaju asistente koji ih pripremaju za neka važna putovanja. Uz to, uvijek ih prate prevoditelji kojima je materinski jezik jezik zemlje koju posjećuju kako bi se izbjegle bilo kakve stanke u razgovorima i brzo se odgovaralo na pitanja.

7. Poseban jelovnik za svakog člana kraljevske obitelji

Radnici u palači unaprijed pregovaraju sa stranim kuharima o hrani koju će jesti članovi monarhije. Zabranjeno je da se u njihovu hranu dodaje luk ili previše začina (kako bi im dah bio svježi), morska hrana ili druga hrana koja može dovesti do problema. Kraljica svoje omiljeno jelo čuva u tajnosti jer misli da, ako to kaže svima, to jelo će joj zauvijek biti servirano kamo god ode.

Pročitajte više