Ovo su bile najprodavanije knjige u Hrvatskoj u 2021. godini

Foto: Karlo Klasić/Index

U PRETHODNOM smo članku napravili naš izbor za knjigu godine po žanru. Sada donosimo pregled naslova koje ste vi, čitatelji, obožavali u prošloj godini. Lista je sastavljena prema podacima prodaje većinom preuzetih od knjižarskog lanca Hoću knjigu, no vjerujemo da je itekako relevantna te da nema značajnih odstupanja u drugim lancima. A sada - top 10 najprodavanijih naslova u 2021. 

1. Ljubav oko svijeta – Davor Rostuhar

Apsolutni vladar top lista od samog dana objavljivanja. Knjiga prati dogodovštine autora u potrazi za načinima kojima izražavamo ljubav diljem svijeta. 

2. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

Intelektualac kojeg vole i poštuju svi. razlog tomu je jednostavan: Peterson ne ostavlja mnogo mogućnosti za kritiku svoga razmišljanje jer mu je logika sasvim na mjestu. Sa zaključcima se ne morate složiti, ali užitak je čitati misaone procese ovakvog, nesvakidašnjeg uma. 

3. Bogati otac, siromašni otac – Robert T. Kiyosaki

Sada već klasičan vodič za razvoj osobnih financija. Kiyosaki nam u ovoj knjizi priča priču o razlikama. A razlike su goleme.

4. Kako manje misliti – Christel Petitcollin

Razmišljate li previše, ovo je knjiga za vas. Tu se ne radi o usmjerenom razmišljanju, već o oluji misli koja nekima ne da spavati. Sudeći po broju prodanih primjeraka, dosta ljudi ima ovaj problem. Autorica preokreće priču naglavce naglašavajući da su iznimnomisleći među nama zapravo daroviti, a ne problematični.

5. Govorili su da sam preosjetljiva – Federica Bosco

Kao što gornja knjiga govori o ljudima sa snažno izraženim procesom mišljenja, tako ova uzima kao svoju temu osobe s pojačanim osjećajima. Svakome tko pripada toj skupini njegovi osjećaji barem malo predstavljaju problem. Autorica nas upoznaje s tehnikama preživljavanja te korištenja osjećaja kao bogatstva koje imamo.

6. Atomske navike – James Clear

Poznato je da navike tvore život. No čini se da one štetne vrlo lako steknemo, dok one poželjne nekako pobjegnu. Autor kreće s izmjenom malih, atomskih navika iz kojih se tada gradi kvalitetan temelj za život. 

7. Izvan reda – Jordan B. Peterson

Nastavak Petersonovih 12 pravila. Nema druge nego pročitati prvu knjigu, a zatim je nadopuniti ovom novijom. Obje su briljantne.

8. Ispričat ću ti priču – Jorge Bucay

Priručnik za samopomoć koji je već desetljećima među najomiljenijima. Svaki je čovjek posebna priča, a autor upravo kroz narativnu tehniku probija barijere koje stvaramo oko i unutar sebe. Knjiga uz koju psihoterapija nije naporna.

9. Dječak, krtica, lisica i konj – Charlie Mackesy

Neočekivano se pojavila i vratila nam basne u život. Knjiga autora i ilustratora Mackesyja uveseljava stare i mlade, a zbog njezina privlačnog izgleda rado je i darujemo. Definitivno poseban naslov.

10. Oni – Tisja Kljaković Braić

Zbirka ultrasmiješnih ilustracija svakodnevice hrvatskog para. Nedavno je objavljena i Oni 2, također s velikim uspjehom. Pronicljivo i duhovito. 

Pročitajte više