Ovo su najljepši gradovi na svijetu

Foto: 123RF

NISMO ni svjesni koliko lijepih gradova i destinacija postoji na ovom svijetu koje bi trebalo posjetiti, piše Harpers Bazaar. Teško je izdvojiti nekoliko njih i gotovo uvijek ćete neki preskočiti jer ovaj naš planet pruža nevjerojatne ljepote koje često ne vidimo jer smo zauzeti nekim drugim stvarima. Predstavljamo vam najljepše gradove na svijetu.

Firenca, Italija

Dok Rimu, svakako, pripadaju zasluge što je najstariji grad u Italiji, Firenca drži plamen čiste talijanske ljepote. Šetnja bilo kojom ulicom od kaldrme otkrit će vam zadivljujuće trgove i katedrale, a prizor Firentinske katedrale jednostavno ostavlja bez daha. Što, pored ovoga, morate obavezno vidjeti? Muzeje i galerije u kojima se nalaze neka od najznačajnijih djela svjetske umjetnosti, Michelangelova Davida postavljenog na posebno dizajniranoj podlozi itd.

Sankt Petersburg, Rusija

Prije nego što je nastao Sankt Petersburg, ruski Pariz istoka, na njegovom je mjestu bila nenaseljena močvara. Iz tih skromnih temelja, Petar Veliki (car do 1728. godine), podigao je ruski grad da bi se suprotstavljao baroknim i renesansnim tvrđavama zapadnog dijela Europe, u velikoj mjeri se oslanjajući na parišku kraljevinu. Njegova ljepota leži i u brojnim diskretnim otocima, prelijepim dijelovima Nevske avenije, carskim tornjevima Ermitaža – muzeja koji sadrži toliko umjetničkih djela da biste mogli provesti cijeli život šetajući njegovim dvoranama i da nikada ne pregledate sve.

Charleston, Južna Karolina

Smješten na atlantskoj obali Južne Karoline, Charleston posjetitelje privlači poput magneta. Ovaj grad osnovan je davne 1670. godine i sadrži The Battery aveniju prepunu prelijepih kuća, ulicu Chalmers koja je sva u kaldrmi i bermudskom vapnencu i osim njih nema nekih značajnijih starina. Umjesto toga, on je dom glamuroznog i bujnog života koji potiče stalno širenje barova, novih južnjačkih kuhinja, destilerija svjetskih klasa i stiliziranih hotela.

Cape Town, Južna Afrika

Za one koji žive u Londonu i New Yorku sasvim je prirodno da grad zamisle kao mjesto od kojega priroda može biti prilično daleko. Međutim, Cape Town ima drugačiju priču: on je zasjenjen ljepotom planine Table i plažama prepunim pingvina, a prelijepa priroda važan je dio svakodnevnog života ovoga energičnog grada. Od zelenih pluća koja predstavljaju botanički vrtovi Kirstenbosch, do noćnog života na vodi, Cape Town spada u jednu od najdramatičnijih i najuzbudljivijih lokacija na svijetu.

Godine 2014. proglašen je i za svjetsku prijestolnicu dizajna, demonstrirajući svoj nevjerojatan spoj prirodne ljepote i ljudske kreativnosti.

Bruges, Belgija

Ova bivša morska luka u Zapadnoj Flandriji do danas je ostala vodeni grad, usprkos pomicanju obale. Mreža šarmantnih kanala povezuje ovaj mali polis prekrasnih zvonika, pitomih kuća i bukoličkih trgova s prostranim vodama Sjevernog mora. Od Zelenog kanala s ljudima izrađenim od drveća i stablima iz 17. stoljeća koji se nalaze na rubu obale, pa sve do zlatnog glamura Brugesa i glavnog trga izrađenog u baroknom stilu, ovaj grad predstavlja živu tapiseriju. U veličanstvenoj arhitekturi Brugesa i iznimnim ljudima najbolje je uživati iz jednog od mnoštva uličnih kafića koji su, ujedno, i mjesta na kojima Belgijanci uživaju u svojoj opsesiji pivom koje pripremaju monasi.

Edinburgh i Leith, Ujedinjeno Kraljevstvo

Zbog raskalašene romantike, Edinburgh i njegovo primorsko naselje, Leith, predstavljaju najljepši grad u Velikoj Britaniji. Ovdje se održava i najveći svjetski godišnji festival umjetnosti, a možete uživati i u njegovim prekrasnim ulicama u viktorijanskom stilu, šarmantnim pubovima i trgovačkim centrima, prelijepoj arhitekturi i, ništa manje kultnom, dvorcu u Edinburghu. Leith, gradska luka, postao je novi trend u ovom području. Postao je poznat po filmu Trainspotting, a nakon toga je kroz nekoliko godina postao središte barova, restorana, galerija itd.

Jaipur, Indija

Putovanje u Indiju nije potpuno ako ne posjetite veličanstvo Starog grada, skoro filmsko putovanje kroz golemi kompleks gradske Palače koja je prepuna boja, palače vjetrova roza boje i astronomsku zvjezdarnicu Jantar Mantar. Sve ovo izgradio je kralj Sawai Jai Singh II. još 1734. godine, a sada su dio UNESCO-ve svjetske baštine. Pored posjeta ovom gradu bogatom povijesti, obavezno biste trebali posjetiti i draguljarske četvrti, uključujući i Palaču dragulja (koju su posjećivale i princeza Diana i Elizabeth Taylor) i uzmete amajliju za sebe.

Kyoto, Japan

U ovoj legendarnoj japanskoj metropoli miris prošlosti se osjeća svuda. Kyoto je jedan od najočuvanijih drevnih gradova u zemlji, a putovanje ovdje će vas upoznati sa stotinama godina japanske kulture. Prirodni sjaj okruga Arashiyama (kroz koji teče rijeka Honzu), jarke boje cvijeta trešnje u ožujku i travnju, 1.000 vrata crvenog torija – prepoznatljivog svetišta Fushimi Inari... Sve su to samo neki dijelovi ljepote ovog grada. Svakako, vedrinu i ljepotu pronaći ćete u crvenom dvorcu Nijo i gradskom pejzažnom vrtu.

Chefchaouen, Maroko

Smješten među visinama planine Atlas, Chefchaouen predstavlja povijesni labirint – grad, čije su kuće čuvene po tome što su obojene u nijanse upečatljivo plave boje. Pojavile su se razne teorije o porijeklu te tradicije: od njihove vjerske simbolike, do židovskih stanovnika koji su se nastanili u gradu 1930-ih i 1940-ih godina. Čak postoji i teorija o funkciji ove boje kao sredstva za hlađenje i prirodnog sredstva za odbijanje kukaca. Bez obzira na to koja je teorija točna, prizor je očaravajući. Za razliku od užurbanosti i energije Marrakecha, ovaj planinski grad nudi mogućnost za uživanje nešto sporijem načinu života i svakako, za uživanje u nekim od najnevjerojatnijim pejzažima Sjeverne Afrike.

Queenstown, Novi Zeland

Queenstown je smješten uz mirne obale jezera Wakatipu i poznat je kao avanturistička prijestolnica svijeta, a to znaju svi pravi ovisnici o adrenalinu. Okružen zadivljujućim pejzažima južnog otoka Novog Zelanda, ovaj grad je raj za vino, hranu i zabavu, a često se opisuje i kao jedan od najsvečanijih gradova na svijetu. Okružen vlastitim jezerima i nizom upečatljivih susjednih planina, ovo je možda najspektakularnije lociran grad na svijetu.

Pročitajte više