Piloti priznali što nikad ne otkrivaju putnicima: "Ne želim da polude od straha"

Foto: Instagram

POSAO pilota možda zvuči uzbudljivo, ali daleko od toga da je lagan i bez stresa. Dok putnici mirno uživaju u letu, piloti su odgovorni za njihovu sigurnost te su im na brizi mnoge stvari o kojima mi zapravo nemamo pojma.

Piloti tvrde da za to postoji dobar razlog jer bi neke od stvari s kojima se oni svakodnevno suočavaju mogle izazvati paniku među putnicima. Na Quori su ipak otkrili što prešućuju putnicima dok upravljaju avionom. 

1. Turbulencije mogu biti jako opasne

"Turbulencije mogu biti puno ozbiljniji problem nego što će vam vaša posada ikad dati do znanja. Ne govorim tu o redovnim turbulencijama kroz koje se rutinski prolijeće nakon što vas pilot upozori da zavežete pojaseve, nego o onima za koje se nadamo da ih nikad nećemo susresti. Srećom, piloti daju sve od sebe da takve stvari izbjegnu, tako da ih većina putnika nikad nema priliku osjetiti, no ponekad se dogode a da ih nemamo mogućnost predvidjeti", kaže pilot Dan Larsen. 

2. Pojas mora biti zavezan cijelo vrijeme 

"Imam deset godina pilotskog iskustva i često sam vidio kako stjuardese završavaju u bolnici zbog iznenadne turbulencije. Tijekom cijelog leta biste trebali imati zavezan pojas, osim ako ne želite završiti zabijeni o strop aviona. Tu čak zabijanje o strop i nije najveći problem, problem je što ćete pri padu natrag naletjeti na naslone za ruke ili kolica za prijevoz hrane pri čemu možete slomiti ruke, rebra ili čak kralješnicu", upozorava Ron Wagner

3. Letovi bez opasnosti su vrlo rijetki

"Savršeni letovi su vrlo rijetki. To su oni u kojima svi sustavi u zrakoplovu rade kako treba, vrijeme je savršeno mirno, ruta kojom letimo se ne mijenja. Kao pilot radim deset godina i imao sam samo jedan ili dva takva leta. Uobičajeno je da se neprestano pojavljuju nekakva upozorenja, ali nikad ih ne dijelim s putnicima osim ako su toliko ozbiljna da moramo prisilno sletjeti na najbliži aerodrom", otkrio je pilot i instruktor letenja Jean-Luc Pous. 

4. Ne spominju starost aviona

"Nikad putnicima ne kažem da je, primjerice, avion u kojem letimo izgrađen 1968. Mnogi ljudi se još uvijek sjećaju automobila iz šezdesetih i sedamdesetih pa bi vjerojatno pretpostavili da je avion jednako loše kvalitete. To im sigurno ne bi pomoglo da budu smireni i opušteni", kaže Andy Kerr, pilot s 40-godišnjim iskustvom. 

5. Nekad im je teško pronaći aerodrom pri slijetanju

"Aerodrome je nekad zbilja teško pronaći. Rekli biste da će pomoći to što su jako osvijetljeni, no dolje je jako punu svjetala i nije lako prepoznati prava", tvrdi Steve Wysocki. 

6. Terorističke prijetnje

"Kad se dogodi sumnja da je u avionu bomba, zaista ne želite da hrpa putnika poludi od straha. Osim što bi izazvalo paniku, neki bi pokušali pronaći bombu i sami je pokušali deaktivirati. Sigurno bi bilo i putnika koji bi u panici pokušali otvoriti vrata aviona tijekom leta. Jednostavno rečeno, postoje stvari koje nikom ne bi pomogle kad bi putnici znali za njih", zaključio je pilot Verix Lin. 

Pročitajte više