Počeo je u Gavelli, a postao najpoznatiji glumac s ovih prostora na Zapadu

Foto: Profimedia

Rade Šerbedžija, koji danas slavi 77. rođendan, za ove je prostore ostvario vjerojatno najbolju karijeru na Zapadu.

Rođen je u Buniću u Hrvatskoj 27. srpnja 1946. godine. Njegovi roditelji Stana i Danilo bili su u partizanima i sina su odgajali kao ateista, iako je Rade nedavno izjavio da je pravoslavne praznike počeo slaviti zbog djece. Nakon punoljetnosti Šerbedžija odlazi u Zagreb kako bi upisao Akademiju za kazalište, film i televiziju.

Njegov talent ubrzo dolazi do izražaja, postaje član kazališta Gavella, a zatim i Hrvatskog narodnog kazališta. Široka glumačka paleta dovela ga je do toga da glumi raznolike likove, utjelovivši i pozitivce i negativce. Njegova je strast oduvijek bila poezija pa je snimio brojne ploče na kojima recitira, a česti su i koncerti njegove glazbe.

Na filmu se prvi put pojavio 1967. u ostvarenju Iluzija. Karijera mu se razvijala brzom uzlaznom putanjom, a kroz Gravitaciju ili fantastičnu mladost činovnika Borisa Horvata i Predstavu Hamleta u Mrduši Donjoj došao je do većih ostvarenja, u kojima je igrao komplicirane junake u partizanskim predstavama Republike Užice Žike Mitrovića i Hajke Žike Pavlovića.

Surađivao je s najvećim svjetskim redateljima

Od kraja sedamdesetih i početka osamdesetih nametnuo se kao jedno od vodećih glumačkih imena u Jugoslaviji, posebno se istaknuvši filmovima Variola vera, Banović Strahinja i Una". Šerbedžija se 1992. seli u inozemstvo, no nova sredina nije bila prepreka za njegovu karijeru.

Štoviše, to mu je donijelo svjetsku slavu. Odskočna daska bila je uloga u filmu Milče Mančevskog Prije kiše koji je osvojio brojne nagrade diljem svijeta. Nakon toga počinje snimati diljem Europe i SAD-a te surađuje s nekim od najvećih redatelja svih vremena.

Uslijedilo je nekoliko uloga u holivudskim produkcijama te prijateljstva s poznatim svjetskim glumcima. Ističe se suradnja sa Stanleyjem Kubrickom na filmu Oči širom zatvorene, a široj će publici biti poznat i po ulozi lika Borisa The Bladea u filmu Snatch.

Pamte ga i po ulogama u filmovima Harry Potter i Darovi smrti, Svetac, Nemoguća misija 2 i Svemirski kauboji. U posljednjim intervjuima rekao je da ne radi često s domaćim filmašima i da se mora dogoditi vrlo posebna uloga da bi je prihvatio.

Ženio se dva puta, ima petero djece i troje unučadi, a često se oglašava na društvenim mrežama, gdje pjeva, recitira i priča o dobrim starim vremenima.

Pročitajte više