Poigrajte se s umjetnom inteligencijom

UMJETNA inteligencija definira se kao svojstvo ili sposobnost računala da imitiraju ljudski način razmišljanja, učenja i dedukcije. Iako se o toj temi najčešće govori u filmovima, na Internetu se uživo možete uvjeriti kako stvar zaista funkcionira.

Na Internet stranici y.20q.net/anon možete se uvjeriti u način funkcioniranja umjetne inteligencije kroz igru “20 pitanja”. Pravila su jednostavna, zamislite bilo kakav pojam (životinja, biljka, neživi objekt, bitno da nije nešto pretjerano specifično poput npr. Empire State Buildinga), a stranica će vam postaviti 20 pitanja o pojmu kojeg ste zamislili i pokušati pogoditi o čemu se radi.

Bitno je što preciznije odgovarati na postavljenja pitanja, jer time omogućavate dotičnom softwareu da što preciznije pretpostavi o čemu se radi. Na svako pitanje ponuđen je niz odgovora (da, ne, nebitno, nepoznato, ponekad, rijetko, često...), a nakon 20 odgovora stranica nudi odgovor.

Priznajemo da smo spoju umjetne inteligencije i weba na stranici y.20q.net/anon pristupili s  dozom skepse, ali nakon nekoliko odigranih partija uvjerili smo se da stvar zaista funkcionira.

Program je bez puno problema pogodio pojmove “neboder”, “upaljač”, “žarulja” i “uredska stolica”.

Bilo kako bilo, stranica je vrlo zabavna i pravo otkriće za one koji često surfaju Internetom u potrazi za zanimljivim stranicama s originalnim konceptom, svakako ju posjetite.

Pročitajte više