Posjet muzeju kao lijek za tijelo i duh: Inovativni pristup zdravlju

Shutterstock

Subotnje jutro i posjet muzeju mogu biti više od kulturalnog iskustva - mogu biti dobro za vaše zdravlje. To nije samo hipoteza, već koncept koji je 2018. godine pokrenula Association des Médecins francophones du Canada, u partnerstvu s Montreal Museum of Fine Arts. Program je omogućio tisućama pacijenata da dobiju liječnički recept za posjet muzeju, s ciljem unaprjeđenja oporavka i dobrobiti pacijenata s kroničnim bolestima.

Pet godina nakon pokretanja inicijative, vidimo porast broja wellness aktivnosti u muzejima, od joge do vođenih meditacija s umjetničkim djelima. Ove inicijative potvrđuju ideju da je umjetnost dobra za nas.

Zanimanje za ovakav pristup zdravlju raste, a sve su češće tvrdnje da posjet muzeju ima "moćna anti-stres svojstva" ili čak djeluje kao "čudotvorni lijek za stres".

Istraživanja u Engleskoj na uzorcima nekoliko tisuća pojedinaca pokazala su da redoviti posjeti kulturnim mjestima (kazalištima, operama, muzejima) smanjuju rizik od demencije i depresije za 50%, te sindroma gerijatrijske krhkosti za 40%.

No, je li umjetnost zaista ključ zdravijeg starenja? Da bismo to potvrdili, potrebne su koortne studije i randomizirani kontrolirani pokusi, koji još nisu provedeni.

Znanstvenici istražuju i fiziološki odgovor na vizualne umjetnosti 

Studije pokazuju da kontakt s umjetničkim djelima može smanjiti krvni tlak, otkucaje srca i kortizol u slini, što odražava smanjenje stresa.

Ipak, neka istraživanja nisu pokazala nikakve učinke, što ukazuje na to da kontakt s vizualnom umjetnošću može donijeti opuštanje, ali možda nije dovoljan uvjet za poboljšanje zdravlja.

Konačno, odluka o posjetu muzeju može ovisiti o tome koji muzej odaberete i kako ga posjetite. Jedno je sigurno: odlazak u muzej povećava vaše šanse za ugodan dan! Posjet muzeju više nije samo kulturalno iskustvo, već može biti i korak prema boljem mentalnom i fizičkom zdravlju. Dok znanstvenici nastavljaju istraživati utjecaj umjetnosti na zdravlje, možemo uživati u umjetničkim djelima i istovremeno brinuti o svom blagostanju.

Pročitajte više