Povratak legendarne Isette

VELIKI uspjeh Minija, ali i ostalih retro noviteta potaknuo je u BMW-u ideju o razvoju automobila idejno srodnog legendarnoj Isetti, javlja magazin AutoExpress.

Legendarni mikroautomobil u novom izdanju će tek dizajnerski podsjećati na legendu stvorenu polovicom prošlog stoljeća pod okriljem talijanske tvrtke Iso SpA. Za razliku od prepoznatljive koncepcije s vratima postavljenim naprijed, novi će model imati klasično postavljena vrata, po jedna na svakom.

Također, što se motora tiče teško je zamisliti da bi neki iole ozbiljniji automobil mogao proći sa motorićem zapremine do 300 ccm, kao što je bio slučaj u Isette kad je završila u BMW-ovim rukama. Kad smo već kod motora, on će najvjerojatnije ostati na starom mjestu, iza sjedala.

Sve to dolazi kao danak strožim sigurnosnim standardima posljedica kojih je i povećana masa, a time i potreba za povećanjem snage motora. U svakom slučaju Isetta nove generacije na tržištu će konkurirati modelima poput Fiata 500 i Smarta, odnosno nadolazećeg VW-ovog modela up! Stoga je sasvim logično da budući model bude postavljen na klasičnu platformu sa četiri kotača. U svakom slučaju Isetta će u BMW-ovim rukama zaživjeti kao jaki tržišni brand.

I za kraj recimo da je BMW proizvodnju Isette okončao još davne 1962. godine. Model je pod BMW-ovom značkom proizveden u nešto više od 160.000 primjeraka uključujući Isettu 600, jednog od začetnika MPV koncepcije u mikro formatu.

Pročitajte više