POVRATAK LONDONSKIH GRADSKIH VRATA

Posljednja vrata starih londonskih zidina vratit će se u britanski glavni grad nakon više od jednoga stoljeća. L

Temple Bar, kameni nadsvođeni prolaz sa šiljcima na kojima su visjele glave izdajica, bit će smješten u blizini katedrale Sv. Pavla, samo 700 metara udaljen od svojega nekadašnjeg mjesta.

Vrata su dovršena 1672. godine, a prvotno su se nalazila na mjestu Temple Bar, u ulici Strand koja je Westminster, sjedište političke moći, spajala s londonskim financijskim središtem, Cityjem.

Golemu monolitnu građevinu, ukrašenu kipovima oko središnjeg luka, projektirao je Christopher Wren, a isklesana je u kamenu iz Portlanda.

Kako su godine prolazile, mijenjali su se stilovi u graditeljstvu, pa su u vrijeme gradnje obližnjeg Court of Justice, u 19. stoljeću, vrata izgledala prilično starinski.

Zbog toga su posve srušena i prodana Sir Henryu Meuxu, vlasniku pivovare koji ih je ponovno, kamen po kamen, podigao na ulazu u park svoje ladanjske kuće u Theobaldsu, sjeverno od Londona.

Taj je posjed kasnije rascjepkan, a Temple Bar sada stoji osamljeno u šumi, prekriven raslinjem tako da se ne vide ni njegovi kipovi.

Temple Bar su jedna od mnogih vrata koja su, kao i Aldgate, Bishopsgate i Moorgate, služila kao ulazi kroz stare rimske zidine oko Londona.

Isprave iz 1293. spominju Bar at the New Temple, a to su u ono vrijeme vjerojatno bila samo dva stupa spojena lancem. Drvena vrata podignuta su 50 godina kasnije.

Kroz ta je vrata prošao Crni Princ, Eduard od Walesa, sa zarobljenim francuskim kraljem, nakon bitke kod Poitiersa 1356.

Kroz Temple Bar se provezla i kraljica Elizabeta I. odlazeći na misu zahvalnicu kad je njezina flota potukla španjolsku, godine 1588.

No, bilo je i manje slavnih trenutaka u povijesti tih vrata. U njima se nalazio zatvor, u kojemu je uvijek bilo dosta glava koje bi kasnije završavale na šiljcima vrata.

Procjenjuje se da će za čišćenje i preseljenje gradskih vrata biti potrebno oko 18. mjeseci.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više