Predstavljen ekstravagantni Mantide

CHEVROLETOVA Corvette često zna poslužiti kao podloga za tzv. one-off superautomobile, a posljednji u nizu je proizvod poznatog bivšeg Pininfarininog dizajnera, a sada šefa dizajnerske kuće Stile Bertone. Dakako, riječ je o Jasonu Castrioti.

Castriota se poslužio platformom Corvette ZR1 i osmislio neobično oblikovani automobil vrhunskih performansi koji je upravo predstavljen u Šangaju. Standardni 6,8-litreni V8 potpomognut kompresorom snage 647 KS je čini se ostao nepromijenjen, no karoserijske površine i šasija su prošle kroz mnoge izmjene.

Točnije, elementi karoserije su nanovo konstruirani i proizvedeni većinom od ugljičnih vlakana i magnezija što je smanjilo masu automobila za oko 100-tinjak kg. Naravno, posebna je pažnja, kada je riječ o kilogramima, posvećena i prilikom izrade ostalih dijelova automobila, posebice interijera.

Zahvaljujući svom dizajnu i mnogim aerodinamičnim "smicalicama" Castriota je smanjio koeficijent otpora zraka za 25% te povećao downforce za 30%. Mantide tako ubrzava do 100 km/h za 3,2 sekunde i dostiže najveću brzinu od 351 km/h.

Za sada nema nikakvih službenih naznaka da bi se ovaj automobil mogao naći u serijskoj proizvodnji.

Pročitajte više