Prijatelji životinja: Vegetarijanci žive duže i zdravije

POVODOM Svjetskog dana bez mesa, udruga Prijatelji životinja organizirali su degustaciju i dijelili veganski proizvode.

I ove je godine u Hrvatskoj obilježen Svjetski dan bez mesa i to u Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Sisku i Zagrebu. Udruge Prijatelji životinja i Glas životinja građanima su na svojim štandovima kroz veganske degustacije, recepte i edukativne materijale predstavili bogatstvo bezmesne prehrane.

Svjetski dan bez mesa obilježava se od 1985.

Svjetski dan bez mesa (Meatout) pokrenut od organizacije FARM (Farm Animal Rights Movement), a obilježava se diljem svijeta, 20. ožujka još od davne  1985. godine. Potragu za zdravim bezmesnim proizvodima građanima olakšava europska V-oznaka koja je već godinu dana prisutna u Hrvatskoj, a koju je do sada dobilo pet hrvatskih tvrtki. Kako bi građane bolje upoznali s V-oznakom povodom Svjetskog dana bez mesa postavljeni su jumbo plakati u šest hrvatskih gradova (Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu).

Vegetarijanci žive duže i rjeđe oboljevaju


Broj građana koji se odlučuju na vegetarijansku prehranu raste svakim danom. Istraživanja su pokazala da vegetarijanci imaju 2 posto nižu stopu smrtnosti svih oboljenja, žive duže i rjeđe obolijevaju. Osim na zdravlje čovjeka, u svijetu se sve više upozorava na utjecaj mesne industrije na okoliš, s posebnim naglaskom na njezin utjecaj na globalno zatopljenje. Izvještaj UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) objavio je izvještaj prema kojem mesna industrija uzrokuje više stakleničkih plinova od ukupnog svjetskog prometa.

Pročitajte više