Prije 50 godina počela je jedna od najboljih humorističnih serija svih vremena

Foto: Getty Images

U DOPISU iz davne 1969., BBC-jev čovjek zadužena za komediju, Michael Mills, našao se u problemima. Napisao je: "Molim vas, možete li popričati sa scenaristima? Nisam reagirao ni na jedan smiješan naslov koji se do sada pojavio na scenarijima. Nadao sam se da će sami prestati."

Naslovi koji su ga smetali bili su "Bunn Wackett Bizzard Stubble and Boot" koji se odnosio na lažnu odvjetničku firmu, a serija je u to vrijeme imala naziv The Circus.

Mills je poludio i napisao: "Došlo je vrijeme da prestanemo s čudnim naslovima i složimo se oko zajedničkog naslova. Molim vas, možete li popričati s njima i pokušati stvoriti nešto s ukusom?"

Nakon ove intervencije, odluka je pala da će se serija zvati Monty Python's Flying Circus, a novinari su prvi put dobili priliku upoznati ekipu novog humorističnog showa koji su činili John Cleese, Terry Jones, Eric Idle, Graham Chapman i Michael Palin (Terryja Gilliama, kao i mnogo puta nakon toga, nisu spomenuli).

A sada nešto potpuno drugačije

I tako je 5. listopada 1969. s emitiranjem započela jedna od vjerojatno najutjecajnijih humorističnih serija svih vremena, a skečevi koje je legendarna šestorka stvorila u narednih pet godina zauvijek su ostavili pečat u svijetu komedije.

Da parafraziramo njihov nezaboravni uvod, bez njih bi svijet komedije bio nešto potpuno drugačije.

Prva epizoda možda i nije bila pretjerano gledana (milijun i 500 tisuća gledatelja u to je vrijeme bilo izuzetno malo), ali s vremenom su stekli kultni status.

Iako su bili potpuno kaotični i predstavljali velik izazov čelnicima BBC-ja, "Leteći cirkus" nije bio njihov prvi projekt. Štoviše, većina ih je došla s iskustvom koje su stekli na brojnim radijskim i TV showovima tijekom šezdesetih.

Okupljanje ekipe

Cleese i Chapman upoznali su se na Cambridgeu koji je pohađao i Idle koji je bio godinu dana mlađi. Svi su bili članovi kazališne trupe Footlights koja ih je dovela i do New Yorka gdje je Cleese upoznao američkog animatora Terryja Gilliama, ali i svoju prvu suprugu Connie Booth s kojom je kasnije napisao i glumio u kultnoj seriji "Fawlty Towers".

Palin i Jones upoznali su se na Oxfordu, a pred svima njima bila je sjajna akademska budućnost. Cleese je trebao postati odvjetnik, Chapman liječnik, ali svi su odreda svoju budućnost vidjeli u svijetu komedije.

Eric Idle odrastao je u South Shieldsu gdje je s majkom pobjegao tijekom Drugog svjetskog rata, ali tragedija ih nije zaobišla. Njegov otac koji je bio član RAF-a poginuo je u prometnoj nesreći tijekom povratka kući, na Božić 1945.

Njegova se majka teško nosila s obavezama pa ga je poslala u školu Royal Wolverhampton kada je imao samo sedam godina i mrzio je svaku sekundu provedenu tamo: "Fizički su me zlostavljali. Bilo je to grubo okruženje. Navikao sam se na svađe s grupama dječaka i kako nastaviti sa životom u neugodnim okolnostima. No to mi je pomoglo da se na pametan, duhovit i subverzivan način obračunam s autoritetom."

Posljednji pajtonovac, Michael Palin, studirao je povijest na Brasenoseu, ali s ekipom se upoznao jer svi su se kretali u sličnim krugovima i spojila ih je ljubav prema komediji.

Owl Stretching Time ili Toad Elevating Movement

Sve ih je to u konačnici dovelo na BBC gdje su trebali pokrenuti zajednički show koji su isprva željeli nazvati Owl Stretching Time ili Toad Elevating Movement. Nakon nekoliko pokušaja da dodaju neko ime ispred Flying Circus, Eric Idle odlučio se na ime koje je kombinacija posvete feldmaršalu Bernardu Montgomeryju i prezimena "koje zvuči sklizavo".

BBC je, očekivano, mrzio taj naziv, ali popustili su nakon što im je ekipa zaprijetila da će u suprotnom svaki tjedan mijenjati ime.

Međutim, nisu ljutili samo čelnike BBC-ja, već i mnoge konzervativce koji su im se često znali naći na "nišanu". No, nikada nisu spominjali konkretne političare, već su stvarali teatar apsurda u kojem su svi likovi, neovisno o tome koliko pomaknuti, bili produkt crpljenja inspiracije iz britanske svakodnevice.

A u 45 epizoda izredalo se toliko skečeva da je nemoguće istaknuti one najpopularnije. Štoviše, postoje serije u kojima svoje favorite biraju sami pajtonovci, do onih u kojima svoj osobni best of stvaraju poznati komičari i glumci.

I radi se o humoru koji odlično stari. Za razliku od mnogih starijih serija koje s vremenom gube na snazi ili čak postaju omraženi kod mlađih generacija, "Leteći cirkus Montyja Pythona" jedan je od rijetkih "evergreena" u svijetu komedije.

Nakon nečeg potpuno drugačijeg, nešto potpuno drugačije

N, nakon pet godina postalo je jasno da je vrijeme za nešto novo. John Cleese, prema mnogima najtalentiraniji dio ekipe, gotovo da se nije ni pojavljivao u posljednjoj sezoni. Svoje je interese preusmjerio na filmove "Monty Python i Sveti gral", "Brianov život" i "Smisao života" u kojima su privukli globalnu publiku i upoznali ih sa svojim nadrealnim oblikom blasfemije i otpora prema svim oblicima autoriteta, bili oni sekularni ili vjerski.

Svi članovi originalne ekipe nastavili su raditi na vlastitim projektima. John Cleese ostvario je najveći uspjeh nezaboravnim serijama kao što je "Fawlty Towers" i filmovima kao što je "Riba zvana Wanda", Eric Idle također je uspio glumac i pojavio se u gomili filmova i serija (102 Dalmatians, South Park, Shrek, The Simpsons), Michael Palin privukao je pažnju svojim odličnim dokumentarcima, Terry Jones svojim knjigama, scenarijima te redateljskim pothvatima, a Terry Gilliam postao je poznati redatelj.

Graham Chapman preminuo je 1989., a pajtonovci su mu priredili nezaboravan oproštaj. John Cleese je za tu priliku pripremio govor kojeg se mnogi i danas prisjećaju: "Vjerojatno svi razmišljamo koliko je tužno da nam je čovjek takvog talenta, sposobnosti, dobrote i neobične inteligencije oduzet sa samo 48 godina, prije nego je postigao mnoge stvari za koje znamo da je bio sposoban. No, na to kažem: 'Besmislica. Zbogom, ti gotovanski gade, nadam se da se pržiš.' Govorim to zato što mi nikada ne bi oprostio da to nisam izgovorio i propustio predivnu priliku da vas sve šokiram u njegovo ime."

50 godina kasnije

Pedeset godina od emitiranja prve epizode preostali članovi ekipe odlučili su obilježiti događajem koji je, tvrde oni, savršen za vremena koja sve više naliče njihovim skečevima.

"Ekstremna blesavost danas je bitnija nego ikada prije", poručili su pajtonovci i najavili pokušaj da uđu u Guinnessovu knjigu rekorda. Ideja je da organiziraju najveće okupljanje ljudi odjevenih u Gumbyje.

Inače, Gumby je lik koji se pojavljivao u mnogim skečevima. Ima brčiće, nosi rupčić na glavi, naočale, tregere, štrikani prsluk i gumene wellington čizme.

Osim Chapmana, u ponovnom okupljanju neće sudjelovati ni Terry Jones kojem je 2015. dijagnosticirana demencija, a neki strahuju i od toga kako će javnost reagirati na ovo okupljanje, budući da je Cleese nedavno na Twitteru razljutio mnoge napisavši da London više nije "engleski grad".

Bilo kako bilo, mnogi će ovaj ponovni susret dočekati s nestrpljenjem. Vremena su se možda promijenila, ali u pajtonovskim vremenima pajtonovski tip humora je možda upravo ono što nam treba.

Pročitajte više