Probudili ste se usred noći i ne možete opet zaspati? Ovaj trik trebao bi vam odmah pomoći

Foto: Instagram

AKO STE se ikada probudili usred noći i više niste mogli zaspati, znate koliko je to frustrirajuće, pogotovo ako se ujutro morate probuditi odmorni. Najgore je to što se više trudite zaspati, san vam sve više izmiče.

Dobar san izuzetno je važan za naše zdravlje, a prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, njegov nedostatak povezan je s kroničnim bolestima poput dijabetesa, srčanim bolestima i depresijom.

"Više od deset posto populacije pati od kronične nesanice, odnosno imaju problema sa spavanjem dulje od tri mjeseca", rekla je za Today dr. Shelley Hershner iz Medicinskog centra za poremećaje u spavanju u Michiganu.

Ako je od vašeg buđenja prošlo 20 minuta te i dalje ne možete zaspati, ustanite se i premjestite u neki drugi mirni dio doma, poput kauča u dnevnoj sobi. Pokrijte se i pokušajte zaspati, a kad osjetite da ste dovoljno mirni za san, vratite se u svoj krevet. Možete si i upaliti neke smirujuće zvukove, poput valova, vode ili otkucaja srca. Naime, u krevetu osjećate pritisak da morate zaspati, što će vas samo naživcirati, tvrdi Hershner. 

Pročitajte više