Prve fotografije u boji: Pluton ima plavo nebo i zaleđenu vodu

Foto: NASA

NASA je svijetu pokazala prve fotografije u boji izmaglice koja okružuje Pluton. Osim toga, objavljene su i fotografije leda na površini patuljastog planeta.

Da će ovog tjedna biti objavljeno nešto veliko znalo se od njegova početka, kad je vođa misije New Horizons najavio da će se dogoditi "nevjerojatna" objava. Alan Stern Pluton je opisao kao "živi" planet, zbog čega su se mnogi znali da će danas doznati nešto važno.

Na fotografiji u boji vidi se po prvi put da je izmaglica oko planeta svijetlo plave boje.

"Tko je mogao očekivati plavo nebo u Kuiperovom pojasu? To je prekrasno", rekao je Stern.

Činjenica da na fotografijama vide plavu boju znanstvenicima olakšava utvrđivanje od čega se sastoji izmaglica.

"Jarka plava boja govori nam mnogo o veličini i sastavu čestica izmaglice. Plavo nebo često je posljedica raspršenja sunčeve svjetlosti na vrlo male čestice. Na Zemlji su te čestice vrlo sitne molekule dušika, a čini se da su na Plutonu veće, ali i dalje relativno malene, čađi slične čestice koje nazivamo tolini", rekla je članica istraživačkog tima Carly Howett.

NASA je također otkrila da je na patuljastom planetu pronašla malena područja pokrivena ledom. Ti ledeni dijelovi podudaraju se s ranije viđenim crvenim mrljama na površini Plutona, a znanstvenici još ne znaju zašto.

"Iznenađena sam time što je ta zaleđena voda toliko crvena. Ne znamo koja je veza između leda i crvenih tolina na površini Plutona", istaknula je Silvia Protopapa iz istraživačkog tima.

Ta se zamrznuta voda pojavljuje samo na malim površinama, a znanstvenici namjeravaju istražiti zašto se formira i zašto se pojavljuje tamo gdje se pojavljuje.

"Na velikim površinama Plutona ne može se vidjeti otkriveni led, jer je skriven. Shvatiti zašto se voda pojavljuje na određenim mjestima, a ne na drugima je izazov koji ćemo istražiti", rekao je još jedan član tima Jason Cook.  

Pročitajte više