Prvi Avensisi krenuli put Japana

PUNIH deset godina Toyota u Europi proizvodi vozila. Ne samo da se Toyota uspješno udomaćila na Starom kontinentu, već je europski ogranak Toyote postao jedan od najvažnijih faktora postojanja ove mega-kompanije.

Potvrda kvalitete automobila proizvedenih u Europi stigla je prije nekoliko dana, kad je prvi kontingent Avensisa krenuo put Japana.

Oko 350 novih Toyota Avensis napustilo je englesku luku u Southampton-u, 20. srpnja , te se njihov dolazak u japansku luku Tahara, očekuje oko 21. kolovoza. Ovo je prvi put da se Toyotina vozila proizvedena u Europi izvoze u Japan.

Novi Avensis dobro je poznat diljem Europe od ožujka ove godine, te se već okrunio nagradom "Najsigurniji automobil prema NCAP-u". Prodaja u Japanu će započeti tek ove jeseni.

"Nova Toyota Avensis osmišljena je i razvijena u Europi, prvenstveno za Europskog kupca, te ovo predstavlja ogromno povjerenje, jer će se ovaj automobil plasirati na vrlo zahtjevnom japanskom tržištu, gdje je kvaliteta na iznimno visokom stupnju.

Ovime je, također iskazano golemo povjerenje Toyotinim Europskim proizvodnim sposobnostima, ali ovo je ujedno i obveza održavanja stupnja kvalitete našim Europskim postrojenjima." prokomentirao je Dr. Shuhei Toyoda, predsjednik i predsjednik uprave Toyota Motor Europe.

10 godina Toyote u Europi

Burnaston i Deeside bili su prvi gradovi u Europi, u kojima je Toyota izgradila svoja postrojenja, te su u prosincu 2002. godine proslavili svoj 10. rođendan.

U tim je pogonima do danas proizvedeno preko 1.3 milijuna vozila i oko 1.1 milijun pogonskih agregata. U siječnju 2003. godine postrojenje u Burnastonu je počelo s proizvodnjom potpuno novog Avensisa, usporedno sa Corollom.

Ovi pogoni trenutno upošljavaju oko 4.600 ljudi, a prema njavama će uskoro ta brojka biti veća zbog povećanja planiranih proizvodnih kapaciteta sa dosadašnjih 220.000 jedinica na 270.000.

Navedeno povećanje ostvarilo bi se uvođenjem treće smjene u proizvodne pogone u drugoj polovici 2004. godine, što će pak otvoriti novih 1.000 radnih mjesta.

Toyota planira prodati 790.000 automobila u Europi u 2003. godini. U prvom polugodištu ove godine ostvaren je prodajni rekord svih vremena, sa 435.770 prodanih jedinica, što predstavlja povećanje od  6% u odnosu na isti period prošle godine.

Toyotin udio u Europskom tržištu u prvih 6 mjeseci dosegao je 4.7 %, u odnosu na prošlogodišnjih 4.5 %.

Pročitajte više