Redatelj Moore iskoristio Oscara da optuži Busha

AMERIČKI redatelj Michael Moore, nagrađen Oscarom za najbolji dokumentarni film, iskoristio je tu neočekivanu prigodu da osudi rat u Iraku, uzvikujući "Sram vas bilo, gospodine Bush", uz zvižduke dijela hollywoodske elite.

"Sram vas bilo, gospodine Bush!" Popevši se na pozornicu uz pljesak prisutnih u dvorani, koji su se digli na noge, redatelj koji je nagrađen za film "Bowling for Columbine", vrlo brzo je uobičajeni zahvalni govor dobitnika pretvorio u žestok napad na predsjednika Georgea W. Busha.

"Živimo u doba kad imamo izmišljene izborne rezultate", nastavio je Michael Moore, smjerajući na prijeporan izbor Georgea W. Busha koncem 2000. "Živimo u doba kad nas je jedan čovjek poslao u rat zbog izmišljenih razloga".

"Protivimo se tom ratu, gospodine Bush. Sram vas bilo, gospodine Bush, sram vas bilo! Papa je protiv vas, svršeno je s vama", zaključio je američki redatelj, glasovit po svojim protuglobalizacijskim stajalištima, uz zvižduke dijela publike u kazalištu Kodak.

Tek što je sišao s pozornice, Michael Moore je svoj "napad" na, kako sam kaže, "uljeza" u Bijeloj kući obrazložio pred novinarima. "Amerikanac sam i ne odričem se svoje nacionalnosti čim uđem na vrata Kodak Theatra", rekao je redatelj. "U ovoj zemlji je divno što možete reći što mislite".

"Mahati prijetnjom da će Sadam Husein večeras ubiti mene ili vas je izmišljotina. Istina je da oni (Iračani) raspolažu drugim po veličini zalihama nafte na svijetu", upozorio je Michael Moore.

Osim žestokog napada na Busha, redatelj je izrazio zadovoljstvo što se Hollywood "dignuo i pljeskao" njegovu filmu "koji govori o tomu kako se nama manipulira pomoću straha koji Bijela kuća i velike kompanije koriste kako bi izgradile kulturu nasilja, kako u SAD-u, tako i vani".

Uobičajeno provokativan, Michael Moore je zapažen još u veljači, na svečanosti dodjele francuskih filmskih nagrada Cesar, gdje je nagrađen za najbolji strani film. Tada je zahvalio Francuskoj što se protivi primjeni sile u iračkoj krizi.

"Je li vam netko saveznik i prijatelj najbolje ćete saznati po tome što vam taj saveznik ili prijatelj kaže kada pogriješite. Hvala vam što ste nam pokazali put", rekao je uz pljesak.

Film "Bowling for Columbine" koji osuđuje kulturu oružja u SAD-u, dobio je i nagradu na 55. festivalu u Cannesu.

Suze, cvijeće, mirovne značke, ali i otvorene osude rata u Iraku koji su se mogli vidjeti i čuti na ovogodišnjoj, 75. dodjeli američke filmske nagrade Oscar u nedjelju na ponedjeljak dokaz su da taj najveći show u Hollywoodu nije zaboravio na pravu dramu koja se odvija na drugom kraju svijeta.

Glumci poput Colina Farrela, Salme Hayek i Julianne Moore u znak prosvjeda protiv rata na odjeći su nosili mirovne značke ili golubice mira, no svoja su mišljenja uglavnom zadržali za sebe.


Neki od najotvorenijih proturatnih aktivista, uključujući Barbaru Streisand, Susan Sarandon i Richarda Gerea na sveopće su se iznenađenje strogo pridržavali službenog protokola.

Za razliku od njih, Adrien Brody, iako presretan što je dobio nagradu za najboljeg glumca za svoju ulogu u drami o holokaustu "Pijanist", otvoreno je kazao da je tužan zbog rata u Iraku.

"Zahvaljujući iskustvu iz ovoga filma postao sam svjestan tuge i dehumaniziranja ljudi u vrijeme rata i njegovih posljedica. Bilo da vjerujete u Boga ili Alaha, neka vas On čuva i molimo za mirno i brzo rješenje" krize, rekao je Brody.

Predsjednik američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti Frank Pierson rekao je: "Svim našim sugrađanima preko mora, Bog vam pomogao i vratite se brzo kući. Svim Iračanima kažem pak neka nam brzo dođe mir i živjeli bez rata".

Chris Cooper, najbolji sporedni glumac u filmu "Adaptacija", suznih je očiju poručio: "U svjetlu svih muka na ovome svijetu, želim nam svima mir".

Španjolski redatelj Pedro Almodovar, dobitnik Oscara za najbolji scenarij za film "Pričaj s njom", svoju je nagradu posvetio "svim ljudima kojim dižu glas za mir, poštivanje ljudskih prava, demokracije i međunarodnog prava".

Nicole Kidman, dobitnica Oscara za najbolju glumicu u filmu "Sati", ponudila je odgovor na pitanje koje je ovog tjedna mučilo sve filmske zvijezde i kritičare.

"Zašto doći na dodjelu Oscara kada je svijet u takvom previranju? Zato jer je umjetnost važna i zato jer vjerujete u ono što radite i tome želite odati počast i to je tradicija koja se mora njegovati", rekla je ona.

Posljednju riječ izrekao je voditelj Steve Martin, koji se tijekom troiposatne svečanosti, prenošene i američkim vojnicima u Zaljevu, uglavnom ograničio na viceve iz hollywoodskih krugova.

"Muškarcima i ženama preko mora - mislimo na vas. Zašto? Nadamo se da ste uživali u showu. Bio je za vas", rekao je Martin u skladu s najpoznatijom izrekom Hollywooda - "Show must go on".

Pročitajte više