Rene Bakalović: Priuštite si gurmanski luksuz barem jednom godišnje

BLAGDANI su idealno vrijeme za isprobavanje novih recepata kojima ćete oduševiti prisutne na božićnoj i novogodišnjoj večeri. Pravi su raj za gurmane, a mi smo razgovarali s jednim.

Rene Bakalović kaže kako su mu upravo iz hedonističkih razloga božićni i novogodišnji blagdani posebno dragi. "Ovo je jedino vrijeme u godini kada se okupi sva šira obitelj. I idealno je vrijeme za gastronome, stalno se nešto kuha i nakuhava, a ja uživam u tome. To je idealan oblik druženja i stvara taj lijepi blagdanski ugođaj. Svi se skupimo uz čašu dobrog vina i finu hranu", rekao nam je Rene.

Na blagdanskom meniju poznatog gastronoma ima svega, a priznaje da jako voli sarmu. "Volim sarmu, a otkrio sam i jedan novi način spremanja tog jela. Male se sarmice, bez riže, skoro 24 sata kuhaju na neuobičajeno niskoj temperaturi ispod 90 celzijevih stupnjeva. Spremaju se u posebnim kamenim posudama i imaju poseban okus. Jako su fine", dodao je. 

"Smiješna mi je macho ideja da muškarci ne jedu slatko"

"Naravno da jedem slatko. Smiješna mi je ona macho ideja da muškarci ne jedu slastice", kaže Bakalović. "Ali priznajem da sam užasno izbirljiv, pogotovo kada je riječ o čokoladama. Danas gotovo svugdje možete kupiti odlične strane čokolade. Makar one bile pet ili šest puta skuplje od običnih, svatko si ih može priuštiti barem ponekad. Ja se volim s vremena na vrijeme počastiti s nečim dobrim i kvalitetnim", dodaje. "Volim i ove moderne orijentalne kolače, sorbete s manje šećera i sladoled. Njega često radimo kod kuće, a svatko si ga može priuštiti jer oprema za spravljanje nije skupa", zaključuje Rene.

Za Božić će biti sa obitelji, a za Novu godinu su mu dragi dočeci na otvorenom. "Jedne smo godine supruga i ja otišli u Francusku, potpuno neplanirano, zapravo u zadnji tren. Šetali smo od kafića do kafića, upoznali zanimljive ljude i bilo nam je krasno", rekao je Rene. "Volim javna okupljanja, kao ona u New Yorku ili Beču. Sve je okićeno i stvara lijepi ugođaj. Lijepo mi je i kako oni znaju napraviti atmosferu u kojoj se čovjek osjeća posebno. Toči se pjenušac, jedu se sendviči s jastogom i kavijarom i sve to izgleda jako luksuzno. Tako se za malo novca možete odlično provesti i počastiti te jedan dan osjećati posebno", zaključio je Bakalović.



U želji da blagdani, osim u obiteljskoj svečanoj atmosferi, proteknu u pravoj gastro pustolovini, donosimo vam par zanimljivih recepata prvih dama kuhinje.

Kolačići Michelle Obame

Sastojci:
1 šalica margarina
1 šalica šećera
1 jaje
1,5 žlica Amaretta
1 čajna žličica ribane narančine kore
1 čajna žličica ribane limunove kore
2 šalice brašna
1 šalica mljevenih badema
malo soli

Priprema:
1. zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva
2. umiješajte margarin i šećer dok smjesa ne postane kompaktna

3. dodajte žumanjak, Amaretto, sol, narančinu i limunovu koru i sve dobro promiješajte
4. dodajte brašno i sve dobro promiješajte, pa izlijte u protvan
5. napravite pjenu od bjelanjca, namažite preko kolača i posipajte s mljevenim bademima
6. pecite 25 do 30 minuta dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju
7. kada je kolač pečen, pustite ga da se kratko ohladi i, dok je još topao, narežite na kvadratiće

Punč od jaja Marthe Stewart
Sastojci (za 10 do 12 osoba):
12 velikih jaja
1,5 šalica šećera
2 šalice whiskeya
200 ml ruma i brandyja
6 šalica slatkog vrhnja
1 aroma vanilije i muškatni oraščić

Priprema:
1. umutite žumanjke i šećer, dodajte  whiskey, rum i brandy i dobro promiješajte
3. dodajte 4 šalice slatkog vrhnja, neprestano miješajući
4. smjesu stavite u frižider na minimalno dva sata
5. izmiksajte bjelanjke i dodajte ih u ohlađenu smjesu
6. preostale 2 šalice slatkog vrhnja dobro izmiksajte i sve zajedno promiješajte
7. prebacite u veliku zdjelu za punč i prilikom serviranja posipajte s oraščićima


Purica s mlincima Ane Ugarković


Priprema purice:
Dan prije dobro posolite puricu. Narežite pancetu na tanke ploške, propirjajte na malo gusje masti, dodajte kiselo zelje, pirjajte sat vremena povremeno podlijevajući s vodom.
Zagrijte pećnicu na 215°, propirjano zelje stavite u tankom sloju na dno posude u kojoj ćete peći puricu. Premažite puricu s gušćom masti, položite na zelje i pecite jedan sat podlijevajući povremeno vodom. Nakon sat vremena izvadite zelje, držite ga na toplom, nastavite peći puricu još 30-45 min podlijevajući sokovima koje je pustila tijekom pečenja.

Priprema mlinaca:
Pomiješajte žumanjke s mlijekom i malo soli, zamijesite tvrdo tijesto. Razvaljajte relativno tanko, najbolje na mašini za razvlačenje tjestenine. Zagrijte pećnicu na 200°, položite razvaljano tijesto na lim i pecite 5-10 min dok ne počne dobivati boju i mjehure. Ostavite da se ohladi, razlomite na manje komade, prokuhajte kratko u slanoj kipućoj vodi. Ocijedite, pomiješajte sa sokovima koje je purica pustila tijekom pečenja

Sastojci:
500 g glatkog brašna
5 žumanjaka
mlijeko
sol

Bakina sarma

Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa (malo rezanog kiselog  kupusa, po želji)
3/4  kg mljevenog miješanog mesa (junetina i svinjetina)
1 mala šalica riže
1 jaje
1 glavica luka
1 mala žličica vegete
sol po ukusu
30 dkg  suhog mesa
suha rebrica, po želji
 
Priprema:
Na tavi svjetlo ispržiti luk i sitno narezano suho meso. Dodati mljeveno meso, malo vegete i soli i promiješati. Sve staviti u drugu posudu i kad se ohladi dodati 1 jaje i rižu. Za to vrijeme pripremiti listove kiselog zelja. Umotati meso i staviti okomito u lonac. Dodati suha rebrica koje po potrebi treba prije malo prokuhati. Zaliti do vrha hladnom vodom i kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Na kraju dodati zapršku i malo crvene paprike.

Pročitajte više