Robbie Williams piratstvo smatra genijalnim

BRITANSKI pjevač Robbie Williams, jedna od trenutno najtraženijih zvijezda diskografske industrije, izjavio je na Međunarodnom sajmu nosača zvuka i glazbenog izdavaštva (MIDEM) da je piratstvo u području diskografije ´genijalno te da se protiv toga ne može ništa učiniti´.

´Uvjeren sam da ću imati problema sa svojom diskografskom kućom, svojim menadžerom i računovođom´, dodao je bivši član grupe Take That tijekom tiskovne konferencije na ovogodišnjem festivalu, otvorenom do 23. siječnja, čija je glavna tema upravo piratstvo.

Williams, koji je prošle jeseni obnovio svoj ugovor s diskografskom kućom EMI, procijenjen na 150 milijuna eura, tvrdi da je prije toga razgovarao sa svim potencijalnim partnerima upravo o temi piratstva i iako su svi pokušali dati neki odgovor, vlasnici diskografskih kuća ne znaju kako riješiti taj problem.

Robbie Williams (29) je pravi ´enfant terrible´ engleske pop-scene, poznat po svojoj otvorenosti i smislu za provokaciju. Njegov najnoviji album ´Escapology´ već se sedam tjedana nalazi na samom vrhu ljestvica najprodavanijih albuma u Europi.

Što se tiče piratstva u području diskografije, rezultati poslovanja međunarodne glazbene industrije ukazuju na pad prometa od devet posto u 2002. godini u odnosu na 2001., kad je u cijelom svijetu prodano 2,4 milijarde nosača zvuka.

Prema procjenama diskografskih kuća, u svijetu se prodaje oko 800 milijuna krivotvorenih snimki godišnje.

Uz materijalno piratstvo, odnosno neovlašteno umnažanje diskova, postoji i besplatna glazba na Internetu, takozvano ´privatno piratstvo´, pri čemu se Internetom koristi otprilike 500 milijuna osoba, a godišnje se preko Interneta može čuti oko pet milijardi glazbenih brojeva besplatno.

Pročitajte više